NAKON 55 GODINA SLUŽBE! Prvi nuklearni nosač aviona otišao je u historiju!

Prvi nosač aviona na nuklearni pogon USS Enterprise (CVN-65) službeno je povučen iz službe u petak na ceremoniji u luci Newport News u američkoj saveznoj državi Virginiji. Radi se o prvom povlačenju nuklearnog nosača aviona u povijesti.

Enterprise, ili ‘Veliki E’ (The Big E), kako su ga zvali oficiri i posada, porinut je 1961. godine i služio je punih 55 godina. Brod je sudjelovao u vojnim operacijama vezanim uz kubansku krizu, vijetnamski rat i rat u Iraku 2003. godine. Jedini brodovi koji su dulje služili u mornarici SAD-a su drveni jedrenjaci USS Constitution i USS Pueblo. Sa svoja 342 metra dužine, i dan danas drži rekord kao najduži vojni brod ikad sagrađen. Pri punoj spremi, imao je posadu od 4.600 ljudi.

The USS Enterprise prior to the Inactivation Ceremony at Naval Station Norfolk, Virginia, December 1, 2012. The Enterprise, which was christened in 1960, is the first nuclear-powered aircraft carrier to be decommissioned. REUTERS/Rich-Joseph Facun (UNITED STATES - Tags: MILITARY) - RTR3B46T

Reuters

Izvlačenje nuklearnog goriva započelo je 2012., kad je brod usidren i deaktiviran, a završeno je tek u prosincu prošle godine. Sljedeći korak, nakon službenog povlačenja iz službe, bit će vađenje osam nuklearnih reaktora iz broda. Do sada nitko nikad nije izveo demontažu nuklearnih reaktora iz broda, a složeni proces demontaže zahtjevat će i rezanje oplate broda kako bi se moglo doći do teško pristupnih dijelova.

UNDATED FILE PHOTO - President Clinton on November 11 ordered substantial new forces to the Gulf, including 129 aircraft and 3,000 more Army soldiers, one day after accelerating deployment of the aircraft carrier USS Enterprise to the region. The additional forces converging on the Gulf include 18 big B-52 and B-1 bombers along with 12 radar-avoiding F-117A

REUTERS

Reaktori će biti pohranjeni na odlagalištu Hanford u saveznoj državi Washington, gdje se nalazi i ‘B Reaktor’ – prvi plutonijski nuklearni reaktor u povijesti. Teško je procijeniti koliki će biti konačni utjecaj na okoliš, s obzirom da ne postoje nikakva prethodna iskustva s plovećim nuklearnim reaktorima.

Enterprise je bio osmi mornarički brod tog imena, no neće biti i posljednji. Već je dogovoreno da će planirani CVN-80 nosač aviona sljedeće generacije, klase Gerald Ford, nositi to ime. Time će postati prvi nosač zrakoplova nakon svog prethodnika koji nije imenovan u čast neke osobe. Ostali nosači klase Gerald Ford, koji bi u sljedećim desetljećima trebali postupno zamijeniti nosače klase Nimitz, bit će nazvani po američkim predsjednicima. Nakon Geralda Forda, prvog broda u klasi, sljedeći brod zvat će se John F. Kennedy, nakon čega će slijediti novi Enterprise.

PD

 Zadnji zapovjednik broda, kapetan Todd Beltz, u govoru na ceremoniji povlačenja iz službe naglasio je doprinos tisuća mornara koji su zaslužni za prestiž ‘Velikog E’.

– Dok šaljemo ovaj brod u mirovinu, znamo da će sjećanje živjeti i nakon nje, te da smo mi – mornari i brodograditelji – veza sa sljedećim Enterpriseom, rekao je Beltz.

PD

 S povlačenjem Enterprisea, američka flota nosača zrakoplova sada se sastoji od 10 supernosača klase Nimitz, a u travnju se očekuje ulazak Geralda R. Forda u službu, prvog supernosača nove klase, nazvane po tome 38. predsjedniku SAD-a.

Sljedeći Enterprise trebao bi biti završen, porinut i spreman za misije do 2027. godine. Bit će izgrađen u istoj luci – Newport News – gdje će njegov prethodnik biti demontiran. Kada uđe u aktivnu službu, zamijenit će USS Nimitz – prvi brod prošle generacije supernosača na nuklearni pogon.

 

(Global CIR/JL)

Objavljeno u:

Komentiraj