MISLEĆI LJUDI ŽRTVE ERDOGANOVOG TERORA: Najpoznatiji svjetski književnici solidarisali se sa svojim kolegama u turskim zatvorima!

Visoka delegacija Međunarodnog PEN centra boravila je nedavno u Istanbulu kako bi turskim piscima koji se bore za slobodu govora prenijela poruku solidarnosti. U turskim zatvorima danas se nalazi najmanje 150 pisaca i novinara, čime se ova zemlja našla na prvom mjestu po zatvaranju novinara, ispred Kine, Eritreje i Egipta.

Nobelovci Mario Vargas Ljosa, Elfride Jelinek i Dž.M. Kuci pridružili su se Džonatanu Frenzenu, Salmanu Ruždiju, Margaret Atvud, Tariku Aliju, Adonisu i mnogobrojnim novinarima, i potpisali pismo solidarnosti sa turskim kolegama. U ime srpskog PEN centra, poruku je potpisala Vida Ognjenović.

Od pokušaja puča 15. jula prošle godine, turske vlasti krenule su u obračun sa piscima, novinarima, medijima, izdavačkim kućama i političkim protivnicima, što je rezultiralo gotovo apsolutnim ućutkivanjem kritika.

U poruci solidarnosti PEN-a, pisci kažu: “Pišemo vam da biste znali da niste sami. Pišemo da bismo vam rekli da nećemo sjediti skrštenih ruku sada kada smo vam potrebni. Nećemo ćutati dok su vaša ljudska prava ugrožena. Dići ćemo svoj globalni glas protiv svake namjere da se ućutka vaš.”

U jednonedjeljnoj posjeti, delegacija PEN-a susrela se sa piscima, novinarima, aktivistima za ljudska prava, kao i sa predstavnicima vlasti, a posjetila je i ugrožene medije.

Delegacija je pokušala da posjeti i zatvor Silivri u kome je zatočen najveći broj autora, ali su zaustavljeni prije nego što su stigli do kapije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj