STANJE JE ALARMANTNO! Zračenje u Fukushimi na rekordnoj razini, svi se boje otapanja jezgre reaktora

Razina radijacije u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi na najvišoj je razini od havarije iz 2011. godine. Situacija se opisuje dramatičnim izrazma poput ‘nezamislivo’ i ‘bez presedana’, a dužnosnici navode da su štete na reaktoru ‘daleko gore nego se mislilo’. No, otopljeno atomsko gorivo došlo je u dodir s podzemnom vodom, a topljene jezgre širi se na ‘veliko područje’.

Najnovija očitanja koje je objavio Tokyo Electric (TEPCO), koji upravlja elektranom koja je doživjela tešku havariju, otkrivaju da je nuklearni reaktor br 2. dostigao 530 sieverta po satu, što je višestruko veći broj u odnosu na prethodno očitanje, kada je zračenje iznosilo “samo” 73 sieverta na sat.

To upućuje na zaključak da je rastopljeno atomsko gorivo “pobjeglo” iz tlačnih kotlova. Forbes piše da 530 sieverta može biti smrtonosno za odraslu osobu koja je izložena tolikom zračenju te da je samo jedan sievert dovoljan za neplodnost, gubitak kose i katarakte.

Nuklerana katastrofa u elektrani Fukushima Daiichi dogodila u 2011. godine, nakon što je tsunami visine 15 metara isključio napajanje, zbog čega su se ohladila tri reaktora. Trenutno se o tome govori kao najgoroj nuklearnoj katastrofi nakon Černobila.

Jezive slike iz unutrašnjosti elektrane

Tepco je također objavio fotografije iz unutrašnjosti elektrane, koje otkrivaju crne naslage za koje se sumnja da su otopljeno gorivo i urušena metalna rešetka s rupom od jedngo metra.

“Povećano zračenje može biti posljedica činjenice da se nuklearno gorivo otopilo i napravio rupu u kotlu, ali u ovom trenutku je to samo hipoteza”, izjavio je glasnogovornik TEPCO-a Tatsuhiro Yamagishi za AFP. “Vjerujemo da snimljene fotografije nude vrlo korisne informacije, ali još uvijek sve moramo ispitati s obzirom da je vrlo teško pretpostaviti kakvo je stvarno stanje unutra”.

Japan Times piše da ako se dokaže da su crne naslage otopljeno gorivo, ovo će biti prvi reaktor koji je pretrpio potpuno otapanje jezgre. Tepco u elektranu planira poslati robota kako bi pratili stanje oštećenog reaktora i uklonili ostatke goriva.

Međutim, s obzirom na izuzetno visoku razinu radijacije, robot možda neće moći “poživjeti” dovoljno dugo da obavi sav posao.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj