AMBICIOZAN ‘PROJEKAT’: Ministrica obrazovanja SAD želi reformirati školstvo i pripremiti djecu za ‘Božje Kraljevstvo’

Američka ministrica obrazovanja, koju je odabrao predsjednik SAD Donald Trump, u svom čitavom radnom vijeku nastoji promijeniti obrazovanje kakvo poznajemo. 

A sada možda ima priliku za to…

“Naša je želja promijeniti kulturu obrazovanja u smjeru nastavka napredovanja prema Božjem Kraljevstvu.”

Kako piše Motherjones.com, nova američka ministrica obrazovanja Betsy Devos po mnogima je kontroverznih stavova i prošlosti, a najpoznatija je po izjavi iz 2001. u kojoj je spojila obrazovanje i ‘Božje Kraljevstvo’.

Odmah je proglašena kontroverznim Trumpovim izborom, zbog izrazito konzervativnih stavova i intrigantne porodične prošlosti. Poznata je po izjavi iz 2001., u kojoj je povezala obrazovanje i ‘Božje Kraljevstvo’.

U istom intervjuu otprije 16 godina, za The Gathering, njezin suprug Dick DeVos također je imao zanimljivih izjava u vezi religije i obrazovanja. “Javne škole su istisnule Crkvu iz obrazovanja. Naša je nada da Crkva aktivnije učestvuje u obrazovanju.”

DeVos se zalaže za privatne, religijske škole, ali ne odbacuje koncept javnog školstva. Podržava vjerske udruge, poput Zaklade za tradicionalne vrijednosti. Porijeklom je iz Holandije, odgajana je od konzervativnih kalvinista, pohađala je Nizozemsku školu koju su upravo oni osnovali.

“Betsy i Dick Devos učestvovali su sa stotinama i hiljadama dolara pomoći organizacijama koje traže privatizaciju obrazovanja i nastoje spriječiti odvajanje crkve od države”, kazala je za Motherjones.com njezina prijateljica i saradnica Arlyn Lanting.

Otkad je postala ministricom, Devos odbija mnogobrojne intervjue. Dala je tek protokolarnu izjavu u kojoj smatra da obrazovanje treba promjene. Što Devos smjera, vrijeme će pokazati.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj