SPORNI ZAKON O LEGALIZACIJI DOSELJENIČKIH NASELJA! Reagovao i generalni sekretar UN-a: Izrael novim zakonom prekršio međunarodno pravo

Novi izraelski zakon koji legalizira desetke ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj Zapadnoj obali krši međunarodno pravo, izjavio je u utorak generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Guterres je kazao kako “duboko žali” zbog usvajanja prijedloga zakona koji brojne vlade širom svijeta smatraju posljednjim pokušajem da se ugrozi dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. – Taj prijedlog proturječi međunarodnom pravu i imat će dalekosežne zakonske posljedice po Izrael – navodi Guterres u izjavi za javnost. Čelnik UN-a ponovo je naglasio potrebu izbjegavanja “svih akcija koje će ugroziti rješenje po principu dvije države” i da se takva pitanja moraju rješiti putem pregovora.

Naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu smatraju se ilegalnim po mneđunarodnom pravu i velika su prepreka ka miru jer su sagrađena na zemlji koju Palestinci žele za buduću državu. Novi zakon koji je izraelski parlament usvojio u ponedjeljak navečer omogućuje zaplijenu privatne palestinske zemlje za gradnju naselja, u potezu koji su Palestinci nazvali “legaliziranjem pljačke”.

Guterres se pridružio međunarodnim osudama odluke izraelskog parlamenta, ali je nova američka administracija predsjednika Donalda Trump odbila to komentirati. Očekuje se da zakon bude osporen pred sudom, prenosi AFP.

Abbas: Izraelski zakon o naseljima je agresija protiv palestinskog naroda

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u utorak da je usvajanje izraelskog zakona koji retroaktivno legalizira hiljade doseljeničkih domova na Zapadnoj obali agresija protiv palestinskog naroda.

– Taj zakon je protivan međunarodnom pravu. To je agresija protiv našeg naroda koji će se suprotstaviti u međunarodnim organizacijama – izjavio je Abbas novinarima nakon sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Parizu.

– Ono što mi želimo je mir, ali ono što Izrael čini je rad na stvaranju jedne države i predstavlja apartheid – kazao je Abbas.

Hollande je pozvao izraelsku vladu da osustane od prijedloga zakona koji su odobrili poslanici u ponedjeljak navečer, rekavši da će to “otvoriti put de facto aneksiji okupiranih teritorija, što je protivno dvodržavnom rješenju”.

Satima prije Abbasovog sastanka s Hoillandeom, Saeb Erakat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), izjavio je za Associated Press da prijedlog zakona predstavlja “zadnji ekser zakucan u kovčeg dvodržavnog rješenja”.

To je posljednja u nizu mjera izraelske tvrdolinijaške vlade u korist jevrejskih doseljenika od izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

Nazivajući taj potez “pljačkom”, Erakat je kazao da “izraelska vlada pokušava da legalizira otimačinu palestinske zemlje”.

U zajedničkom saopćenju s Hollandeom, Abbas je također upozorio protiv seljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, što je jedno od Trumpovih predizborbnih obećanja.

– Svaki potez u tom pravcu je greška i ne bi trebao prethoditi sporazumu o političkom rješenju – kazao je palestinski čelnik.

Nastavljeni zračni napadi Izraela na Gazu

Izraelski zračni napadi nastavljeni su u pojasu Gaze kada su borbeni avioni ispalili rakete koje su pogodile  područja u istočnom dijelu Gaze, a tenkovi su ispalili granate u blizini Shajaiyeha, u sjevernom dijelu Gaze, javljaju lokalni mediji, prenosi WAFA.

Navodi se da su zračni napadi uznemirili stanovnike, izazvavši strah i paniku među djecom.

Ispaljene granate iz tenkova koji su bili raspoređeni duž sjeverne granice Gaze sa Izraelom pričinile su veliku materijalnu štetu, ali nije bilo povrijeđenih osoba.

Rakete koje su ranije ispaljene povrijedile su jednog starijeg Palestinca u sjevernom dijelu Gaze.

Iz Izraela su kazali da su njihovi napadi odgovor na ispaljivanje granata s područja Gaze na južni dio Izraela, navodi WAFA.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj