(VIDEO) 4 ISLANDSKA VULKANA SAMO ŠTO NISU ERUPTIRALA: ‘Mogli bismo svjedočiti velikoj nesreći, a Europa bi mogla dosta izgubiti’

Zabrinuti se stručnjaci pitaju – hoće li novi dim vulkanske prašine uzrokovati poteškoće u zračnom prometu?

130 vulkana, aktivnih i neaktivnih, čine Island jednim od vulkanski najaktivnijih mjesta na svijetu, a islandski stručnjak za vulkane upozorava kako su četiri najveća vulkana Na Islandu spremna za erupciju, što bi moglo prouzročiti kaos u zračnom prometu, piše Daily Mail.

Pitanje je vremena kada će eruptirati vulkani Katla, Hekla, Bárðarbunga i Grímsvötn, od kojih su tri već erumpirala u posljednjih 20 godina.

Ovo upozorenje dolazi nakon zračne katastrofe koja se dogodila 2010. godine kada je eruptirao islandski vulkan Eyjafjallajökull zbog čijeg je pepela u zraku više od 10 milijuna putnika diljem Europe ostalo zarobljeno na aerodromima čekajući da se raščisti zrak. Europsko gospodarstvo pretrpjelo je ogromne štete, prema nekim procjenama zabilježen je gubitak od gotovo 5 milijardi dolara.

Pall Einarsson, geofizičar sa Sveučilišta na Islandu, rekao je za Island Monitor da ‘četiri islandskog vulkana pokazuju povećane količine aktivnosti te su spremni za novu erupciju’.

Vulkan Katla

Katla je jedan od četiri vulkana spremnih za novu erupciju, ujedno najstariji koji je eruptirao. Bilo je to 1918. godine.

No prema Globalnom vulkanskom programu, Katla ponovno pokazuje znakove prederuptivnog stanja. U rujnu su zabilježeni tremori trećeg stupnja koji sasvim sigurno mogu vruću lavu poslati kroz Zemljinu koru te je istisnuti na površinu.

Vulkan Hekla

Hekla, poznat pod nazivom ‘Vrata pakla’, posljednji je put eruptirao 2000. godine kada je u zrak poslao veliki oblak pepela preko šest kilometara. Nalazi se na jugu zemlje te je miran već 16 godina.

Podaci prikupljeni u lipnju prošle godine otkrivaju kako se unutar vulkana kuha zabrinjavajuća količina magme, a tlak u vulkanu veći je od izmjerenog u trenutku njegove posljednje erupcije.

Vulkan u prosjeku eruptirao svakih 10 godina od 1970. do 2000. kada se to dogodilo posljednji put. Profesor Einarsson kazao je za islandsku novinsku agenciju kako bi ljudi trebali prestati posjećivati vulkan koji je popularna turistička destinacija, zbog porasta rizika od erupcije.

‘Hekla je opasan vulkan’, rekao je profesor Einarsson te dodao kako bi, ako ne budemo oprezni, mogli svjedočiti velikoj nesreći.

Ovaj 1491 metara visok vulkan posljednji je put eruptirao 2000. godine, a trenutno se nad njim odvija 20 do 30 ruta zračnog prometa.

Vulkan Bárðarbunga

Bárðarbunga je vulkan koji je posljednji eruptirao od ova četiri koja prijete. Bilo je to 2014. godine kada je rekordna vulkanska erupcija ispustila lavu i pepeo preko čitavog Islanda, a čestice pepela ostale u zraku punih šest mjeseci.

Erupcija Bardarbunge bila je najjača erupcija ove vrste u Europi u više od 240 godina, a vulkan je izbacio dva kubična kilometara vulkanskog materijala. Nakon 2014. vulkan je pokazivao znakove nemira te je prouzročio nekoliko manjih potresa.

Magma koja se nakuplja ispod površine vulkana sugerira kako bi do erupcije moglo doći uskoro.

Vulkan Grimsvotn

Grimsvotn je vulkan koji se nalazi u neposrednoj blizini vulkana Bárðarbunga, a stručnjaci vjeruju kako se u njemu nalazi jednaka količina magme kao i u Bárðarbunga vulkanu.

Posljednji je put eruptirao 2011. godine kada je u zrak poslao ogroman oblak vulkanske prašine zbog kojeg je prizemljeno nekoliko zrakoplova.

Baš poput ostalih vulkana, aktivnost Grimsvotn vulkana stalno raste što upućuje na to da bi se uskoro mogla dogoditi velika erupcija.

Iako aktivnosti sva četiri vulkana prate vrhunski geofizičari gotovo je nemoguće točno odrediti vrijeme erupcije, ako i njezin opseg.

 

 

(Global CIR/net.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj