ČOVIĆ VIŠE NE SPAVA MIRNO! Zbog veza sa Dodikom postao dio problema, u stranci se već javila alternativa!

Dagan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, više ne spava mirno, tvrde za Novi.ba, diplomatski izvori u Sarajevu. Čović je, kako nam je potvrđeno, dobio informaciju da je pokrenuta operacija njegovog mirnog uklanjanja sa političke scene, a prva faza koja će ubrzo uslijediti jeste ograničavanje njegove političke moći.

Ključna osoba koja će mu biti suprotstavljena, uz pomoć međunarodne zajednice i nekih evropskih zemalja, a putem zvaničnog Zagreba, jeste Diana Zelenika, ugledna kardiohirurginja i zastupnica u Parlamentu Bosne i Hercegovine!

Neprikosnoveni lider Hrvata u Bosni i Hercegovini je od eutaniziranja HDZ 1990 Bože Ljubića ostao sam na čelu jednog od tri konstitutivna naroda, bez ikakve značajne političke alternative i kontrole. Iako su neki smatrali da je to bilo neophodno da se stabilizira situacija u zemlji, pokazalo se kontraproduktivnim.

Čović, naime, već duže vrijeme vrlo vješto koristi svoju poziciju u kojoj jedino on drži potpuno pod kontrolom svoj kolač vlasti, dok su i legitimni predstavnici Bošnjaka i Srba „primorani“ dijeliti moć sa više političkih subjekata i imaju snažnu opoziciju. To i ne bi bilo problem da Čović nije počeo loviti u mutnom i očito učestovovati u destabilizaciji zahtjevima za federalizacijom i trećim enitetom.

diana-zelenika

Osim toga, njegovo održavanje veza sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji je već izoliran od SAD i međunarodne zajednice, a samo zbog činjenice da mu je Dodik saveznik u borbi za treći entitet, Čovića je dovelo u poziciju u kojoj on postaje dio problema, a ne riješenja.

Ocijenjeno je, kako saznajemo, da se njegova politička moć mora oslabiti i ograničiti, a ako bude neophodno i potpuno ga ukloniti sa političke scene – zajedno sa Dodikom. Zelenika je, smatra se, idealna opcija u toj operaciji, a uživa veliki ugled i političku energiju.

Ona je javnosti posebno postala poznata  kada je na posljednjoj sjednici HNS-a vrlo otvoreno ustala protiv aktuelne Čovićeve politike, postavivši neugodna pitanja u vezi trećeg entiteta i negativnih posljedica po Hrvate. Zelenika uživa i podršku dijela zvaničnog Zagreba. Ova operacija nije predviđena da bude okončana brzo, ali je već pokrenuta te je njen ishod izvjestan.

 

 

(Global CIR/Novi.ba)

Komentiraj