GUVERNER CENTRALNE BANKE BiH! Softić: Garantujemo stabilnost KM, nijedna novčanica nije bez pokrića

Garantujemo stabilnost konvertibilne marke i nijedna kovanica i novčanica nije bez pokrića – poručio je danas guverner Centralne banke BiH Senad Softić tokom drugog panela Ekonomskog foruma u BiH “Put evroatlanskih integracija: Konkurentnost BiH“ koji je organizovao Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Dodao je da je Centralna banka odgovorna za stavljanje KM u opticaj te da projektuju novac u opticaj svakih pet godina.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naglasio je da je BiH po konkurentnosti posljednja u Evropi i zadnja u regionu te da je od 190 rangiranih zemalja, BiH na 81. mjestu, dok je Makedonija deseta. Smatra da BiH ima mladu, slabu i nekonkurentnu ekonomiju te da svi trebaju biti svjesni gdje je mjesto BiH.

– Stavite se u poziciju ljudi koji trebaju uložiti u BiH. Oni traže predvidivost, a ne zemlju u kojoj se svake dvije godine održavaju izbori i stalno se priča o tome – poručio je.

Šarović je kazao da većina u BiH živi u prošlosti te da je potrebno “generacijsko resetovanje“, jer u suprotnom postoji velika mogućnost da se izgubi šansa.

Direktor Direkcije za evroatlanske integracije Edin Dilberović naglasio je da je ekonomija ključni element.

– Dobili smo 3.242 pitanja Upitnika Evropske komisije i skoro svi su se ticali da li je BiH spremna na taj put, a ključno je da su sve institucije odgovorile na pitanja i da je državna administracija položila ispit – naglasio je.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija predstavio je Izvještaj o konkurentnosti BiH 2016/2017 ističući dvije najbitnije stavke za BiH, a to su Reformska agenda i evroatlanski put.

Kazao je da istraživanje pokazuje da je najveći problem neefikasna birokratija i korupcija.

Govoreći o inovativnosti i tehnološkoj spremnosti, Lagumdžija je kazao da je od svih parametara najgori kapacitet BiH da privuče i zadrži talente.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2017 koji predstavlja otvoreni dijalog između predstavnika vlasti, kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, održava se danas u Sarajevu.

Učesnici imaju priliku razmijeniti mišljenja, svako iz svog ugla djelovanja, kroz četiri panela: reformski kurs ka poslovnom ambijentu, put evroatlanskih integracija – konkurentnost BiH, poslovna zajednica: prilike i izazovi, te glas akademske zajednice.

Organizacija Foruma prva je u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

(Global  CIR/Nezavisne)

Komentiraj