RADIKALNA ODLUKA VIKTORA ORBANA: Tražitelje azila za vrijeme obrade držat će u pritvoru?

Mađarska planira držati u pritvoru migrante dok se obrađuju njihovi zahtjevi za azilom, objavio je zastupnik vladajuće stranke, a taj su prijedlog aktivističke udruge za ljudska prava nazvale ilegalnim.

Taj bi plan na proljeće trebao biti dio zakonodavnog dnevnog reda vladajućeg Fidesza, stranke premijera Viktora Orbana kojem bi čvrsti stav o imigraciji mogao pomoći da zadrži vlast na izborima iduće godine. Prema planu, migrantima kojima azil nije odmah odbijen ne bi više bilo dopušteno da se slobodno kreću dok se njihovi zahtjevi obrađuju, rekao je konferenciji za novinare Lajos Kosa, čelnik parlamentarnih zastupnika Fidesza. “Odsad će biti dvije opcije. Ako zadovoljavaju određene kriterije mogu biti pritvoreni. Ako ne, stvorit ćemo hot spot gdje će trebati čekati da vlasti procesuiraju njihove zahtjeve”, dodao je Kosa. Migranti bi bili pritvoreni u blizini granice, otkriva Kosa, no nije pojasnio bi li vlada otvorila nove centre, te kako bi izgledali “hot spotovi”.

Mađarski Helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da bi ta mjera prekršila međunarodno pravo ako bi migranti bili pritvarani u velikom broju. “Ni zakonodavstvo Europske unije ni Europska konvencija o ljudskim pravima ni mađarsko zakonodavstvo ne dopuštaju masovno zatvaranje tražitelja azila bez pojedinačne istrage i opravdanja”, objavila je ta organizacija na svojoj internetskoj stranici. “Ako se sumnja da je tražitelj azila terorist, tada on može i treba biti pritvoren tijekom obrade zahtjeva za azilom”, pojašnjava Odbor, te dodaje kako to ne znači da “svi tražitelji azila ili većina njih može biti pritvorena na tom temelju”.

Mađarska je bila žarište migrantske krize kroz koju je 2015. prošlo stotine tisuća migranata. Novom željeznom ogradom i strožim provjerama na granici broj migranata koji ulaze u Mađarsku se ove godine smanjio na oko 10 ljudi dnevno.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj