(FOTO, VIDEO) VJEŽBE KINESKE VOJSKE: Uvježbavali “preventivni napad” na američke vojne baze

Detalji opasnih vojnih vježbi kineske vojske koje mogu da ugroze američke vojne baze na Pacifiku, objavljeni su u novom izvještaju koji je procurio u javnost.

Istraga se zasnivala na satelitskim snimcima koji pokazuju odnos kineskih raketnih baza za testiranje i američke vojne baze, odnosno činjenicu da su sve kineske raketne probe imale za cilj prijetnju uništavanju američkih nosača aviona, razarača i aerodroma u istočnoj Aziji, navodi se u izvještaju a prenosi Dejli mejl.

Fotografije pokazuju da su oblasti za testiranje dizajnirane tako da liče na vojne baze.

Posljednja u nizu akcija Kineza desila se početkom nedjelje, kada je sofisticirana raketa, koja može dostići položaje Amerike i Japana, testirana tokom jedne vojne vježbe.

Raketa DF-16 predstavljena je i na video koji je kinesko Ministarstvo odbrane postavilo na svom sajtu.

Pored naoružanja za kopnene napade,koja kineska vojska takođe promoviše, ova raketa je namijenjena borbama na vodi.

Prvi put je predstavljena 2015. godine na vojnoj paradi u Pekingu i može da dosegne udaljenost od 1.000 kilometara, što znači da može da stigne do Okinave, nekoliko okolnih američkih baza, Tajvana, Filipna i sličnih destinacija.

Takođe može na sebi da nosi tri bojeve glave težine i do jedne tone, kao i nuklearno naoružanje, piše Dejli mejl.

Prije nego što je postao predsjednik, Donald Tramp je najavio strožu tržišnu politiku Vašingtona i Kine, kao i razmatranje statusa Tajvana, što bi, smatraju politički analitičari, moglo da izazove ozbiljnu distabilizaciju azijsko-pasifičkog regiona.

Međutim, najnovije vijesti pokazuju otklon od predizbornih govora, budući da je Tramp imao razgovor sa kineskim predsjednikom Si Đipingom.

 

(Global CIR/NN)

Komentiraj