‘MINISTARSTVO ISTINE’: Novootkrivena popularnost romana “1984”

Slavni roman “1984” autora Džordža Orvela, koji govori o totalitarnom režimu koji vlada u budućnosti, našao se na šestom mjestu Amazonove bestseler liste. Ovo čuveno ostvarenje koje je slavni pisac napisao 1949. godine govori o pojedincu Vinstonu Smitu koji pokušava živjeti unutar jednog totalitarnog režima.

Novootkrivena popularnost romana dolazi nekoliko dana nakon što je Bijela kuća izrazila ogorčenje medijskim izvještajima i optužila medije da su potcijenili broj ljudi na inauguraciji novog američkog predsjednika Donalda Trampa.

“Smatraćemo novinare odgovornima. Ovo je bila najposjećenija inauguracija u istoriji”, rekao je portparol Bijele kuće Šon Spajser u jednoj od nekoliko izjava koje su u suprotnosti sa fotografijama koje u prethodnih nekoliko dana kruže društvenim mrežama.

Trampova savjetnica Kelejn Konvej je na tvrdnju voditelja NBC-ja da je Spajser lagao uzvratila da je on samo ponudio alternativne podatke, a upravo ta fraza podsjeća na Orvelovo “Ministarstvo istine” koje se bavi lažima i propagandom.

Ovo nije prvi put da je Orvelov roman “1984” doživio porast prodaje u posljednjih nekoliko godina. Knjiga je postala veoma popularna i prodavana 2013. godine nakon što je Edvard Snouden otkrio masovne razmjere špijunaže američke vlade.

Činjenica je da “1984” nema status bestselera samo zbog američkog predsjednika Donalda Trampa, jer je i dalje obavezna lektira u većini američkih škola.

Roman je prvi put objavljen 1949. godine, a opisuje buduće autoritativno društvo. Glavni protagonista ovog djela je Vinston Smit koji radi u jednom ministarstvu totalitarne države Okeanije na lažiranju istorijskih činjenica. Smit postaje nezadovoljan svojim ništavnim životom, te vremenom postaje protivnik takvog sistema i na kraju bude uhapšen i mučen.

Riječ je o veoma cijenjenom djelu koje je jedno od najuticajnijih romana 20. vijeka. “1984” govori o problemu i uticaju sveprisutnog nadzora države i korištenja propagande u pravovjernosti svemoćnog vođe poznatog kao “Veliki brat”. Ostvarenje je smatrano potencijalno politički opasnim, pa je u pojedinim zemljama bilo zabranjeno.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj