ŠTO TAJNI UDBINI DOSJEI SKRIVAJU O HDZ-ovcima? Tuđman nije proveo lustraciju zbog toga što je čak 90.000 nekadašnjih članova Saveza komunista tada ušlo u HDZ

Što skrivaju takozvani crvenim dosjei pronađenima u arhivi UDBA-e? Ondje navodno postoji čak 90 tisuća dosjea članova HDZ-a.

Arhive Saveza komunista Hrvatske koje Božo Petrov i Nikola Grmoja namjeravaju otvoriti, nisu bezazlenije od kartoteka Udbe za oko 90 tisuća bivših komunista HDZ-a.

Molba za partijsko članstvo

Molbu za prijem u Partiju pisala je bivša HDZ-ovka i novinarka Hloverka Novak Srzić. U molbi je napisala kako je tijekom školovanja odgojena u duhu marksističkog pogleda na svijet te da je socijalizam i samoupravljanje jedini put budućnosti. Kad je tu molbu pisala, Hloverka je još bila gimnazijalka, piše 24sata.

‘Savez komunista Jugoslavije zaslužan je za sva današnja dostignuća u tako kratkom vremenu’, stajalo je u njezinoj prvoj molbi.

Ranije je otkrivena i nekadašnja partijska pripadnost još jednog poznatog zagrebačkog HDZ-ovca koji se u rubrici ‘nacionalnost’ izjasnio kao Jugoslaven, no nakon tog otkrića, on je rekao da je sve izmišljotina i ishodio sudski nalog za demantij te informacije na portalu na kojem je objavljena.

Lažna partijska knjižica Tomislava Karamarka

Čak je i partijska knjižica bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, iako lažna, dugo kružila internetom, što je za njega stvorilo veliku štetu. 24 sata piše kako su oni inteligentniji odmah trebali shvatiti da je ta knjižica bila lažna jer su se u Partiju primali ‘ili odlikaši ili radnici’ pa je bilo sasvim jasno da njegova nije autentična. Ipak, bilo je tu i nekih još danas utjecajnih HDZ-ovaca.

24 sata piše da je sada jasno zbog čega tadašnji predsjednik Franjo Tuđman nije provodio lustraciju – upravo zbog toga što je čak 90.000 nekadašnjih članova Saveza komunista tada ušlo u HDZ.

Hvalospjevi Titu

Spominje se tu, primjerice, Andrija Hebrang, što je otkriveno u memoarima Josipa Manolića. Prošlog je tjedna objavljen i zapis Slavena Letice u kojem je nahvalio Tita.

‘Odnos Tita i njegovih boraca prema ranjenicima i bolesnima bio je, jest i bit će inspiracijom i mjerilom etičnosti u svakom ratovanju i u općem odnosu prema bolesnom i nemoćnom čovjeku’, napisao je tada, između ostalog, Letica.

To je samo mali dio, no sigurno je da će Mostova inicijativa za otvaranje partijske arhive znatno utjecati na odnose u Vladi jer HDZ-ovcima neće odgovarati otkrivanje takvih informacija.

 

(Global CIR/24 sata)

Komentiraj