POČEO BERLINSKI FILMSKI FESTIVAL: Zlatni medvjed napunio 65. godinu

Zlatni medvjed (Goldener Bär) – koji je najviša nagrada na filmskom festivalu u Berlinu je ne samo skulptura, već je to i simbol tolerancije, mira i razumijjevanja.

Zlatni medvjed (Goldener Bär)  –  koji je najviša nagrada na filmskom festivalu u Berlinu je ne samo skulptura, već je to i simbol tolerancije, mira i razumijjevanja.koji se dodjeljuje od 1952. godine, dizajnirala je umjetnica Rene Sintenis u obliku medvjeda koji je simbol Berlina.

Nagradu dodjeljuje internacionalni žiri kojim ove godine predsjedava 78-godišnji holandski režiser i producent Pol Verhoven.

Prošle godine na 66. Filmskom festivalu Zlatnog medveda je, kako se i očekivalo, osvojio potresni dokumentarac Djanfranka Rosija, “Vatra na moru” o sudbinama imigranata na italijanskom ostrvu Lampeduza.

Prvog Zlatnog medveda dobio je švedski režiser Arne Matison, a jedan od dobitnika Zlatnog medvjeda je i režiser iz Srbije Želimir Žilnik 1969. godine za film “Rani radovi”. Sa prostora bivše SFRJ dobitnica je i Jasmila  Žbanić za film “Grbavica”.

Za vrijeme “hladnog rata”, festival je bio poprište skandala, a najpoznatiji se dogodio 1970-te kada je film Mihaela Verhovena “O.K.” bio uzrok suspenzije festivala. Među dobitnicima Zatnog medvjeda su režiseri Vitorio De Sika, Rainer Maria Fasbinder, braća Tavijani, Miloš Forman, Džon Kasavates, Ang Li, Robert Altmam, Jiri Mencel, Roman Polanski, Mikelanđelo Antonioni. Zlatnog medvjeda nijedan režiser nije dobio dva puta.

Ove godine za Zlatnog medvjeda konkuriše 18 filmova, a direktor festivala Diter Koslik rekao je da Berlinale neće iznevjeriti svoju reputaciju velikog angažovanog filmskog festivala i da će se truditi da baci “malo svetlosti i optimizma u svijetu pogođenom raznim krizama”.

“Napravili smo program dugometražnih filmova rukovođeni temama hrabrosti i optimizma koji su puni humora, rekao je Koslik i dodao da će biti prikazano oko 400 filmova.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj