FRANK-WALTER STEINMEIER JE NOVI PREDSJEDNIK NJEMAČKE! Održao inspirativan govor, Merkelova i Putin prvi čestitali!

Frank-Walter Steinmeier je novi predsjednik Njemačke, već nakon prvog kruga glasanja. On je dobio 931 jedan glas od ukupno 1.253. Za imenovanje mu je bilo potrebno 631 glas.

Savezna skupština u Berlinu, ustavni organ sastavljen od poslanika Bundestaga, donjeg doma parlamenta i predstavnika pokrajina – Bundesrata, koja se sastoji od 1.253 poslanika (630 izabranih i 630 koji su delegirani iz 16 njemačkih pokrajina), donijeli su odluku da Steinmeier na mjestu predsjednika Njemačke zamijeni Joachima Gaucka.

Glasanje je održano u berlinskoj staklenoj kupoli Reichstag zgrade, gdje su među glasačima bili umjetnici, pisci, muzičari i njemački nogometni selektor Joachim Loew. Steinmeier je na glasanje došao sa osmijehom, uglađenog izgleda sa svojom snježno-bijelom kosom i neizostavnim okruglim naočalima. On je u jedan od njemačkih najpoznatijih političara, nakon što je dva puta služio u diplomatiji kancelarke Angele Merkel.

steimeier-glasanje

Steinmeier na glasanje došao sa osmijehom

merkel-glasanje

Svoj glas je dala i njemačka kancelarka Angela Merkel 

lev-glasanje

Pravo glasa imao je i selektor nogometne reprezentacije Njemačke, Joachim Loew

Osim Steinamiera u konkurenciji za predsjednika Njemačke bila su još četiri kandidata. Opoziciona Ljevičarska partija kandidirala je Christopha Butterweggea, Alternativa za Njemačku (AFD) Albrechta Glasera; Partija slobodnih birača iz Bavarske nominirala je Alexandera Holda, a četvrti kandidat je bio Engelbert Sonneborn. Sva četvorica su dobili veoma mali broj glasova u odnosu na Steinmeiera.

Pravnik, političar i čovjek koji je supruzi donirao bubreg

Frank-Walter Steinmeier je rođen 5. januara 1956. godine, u gradu Detmoldu. Po obrazovanju je doktor pravnih nauka, a u vrhove njemačke politike ušao je kao blizak saradnik Gerharda Schrödera. Mnogi smatraju da je Steinmaier šef diplomatije u velikoj koaliciji i lice njemačke diplomatije. Pri tom je ta funkcija samo jedna u nizu onih na kojima se nalazio tokom posljednjih 20 godina.

Bio je ministar u kancelarskom uredu, šef poslaničkog kluba, ministar vanjskih poslova i kandidat za kancelara, a sada je predsjednik Njemačke.  Dok je Schröder bio predsjednik vlade savezne države Donje Saske, Steinmeier je bio direktor kadrovskog odsjeka državne vlade (1993.-1996.), pa državni sekretar i director Zemaljske kancelarije (1996.-1998.).

Nakon pobjede socijaldemokrata na saveznim izborima 1998. godine, Schröder je postao savezni kancelar a Steinmeier državni podsekretar, te je naslijedio Boda Hombacha kao predstojnik kancelarova ureda (1999.-2005.). Nakon relativne pobjede demokršćana na saveznim izborima 2005. i formiranja velike koalicije pod vodstvom Angele Merkel, Steinmeier je u njezinoj vladi bio ministar vanjskih poslova (2005.-2009.) i vicekancelar (2007.-2009.).

Socijaldemokratska stranka Njemačke izabrala je Steinmeiera 2008. za kandidata za kancelara na izborima 2009, na kojima su demokršćani ostvarili apsolutnu pobjedu, pa je Steimeier u Bundestagu bio vođa socijaldemokratske zastupničke grupe i time šef opozicije. Poslije relativne pobjede demokršćana na saveznim izborima 2013. i ponovnog formiranja velike koalicije pod vodstvom Angele Merkel, Steinmeier je ponovo imenovan ministrom vanjskih poslova.

Steinmaier ima sve što je potrebno za predsjedničku funkciju. Uživa veliki ugled, ima diplomatsko iskustvo, cijene ga u inostranstvu, rješavao je mnoge krize. Ankete su i prije izbora pokazivale da su mu građani naklonjeni. On je već godinama jedan od najomiljenijih njemačkih političara.

Rođen je 5. januara 1956. u Detmoldu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, a supruga mu je sutkinja Upravnog suda Elke Bidenbender. Imaju odraslu kćerku koja studira. Steinmaier je kao čovjek dospio u fokus javnosti 2010. kada je napravio pauzu u političkim aktivnostima kao donator bubrega svojoj teško oboljeloj supruzi. To mu je donijelo veliko poštovanje i priznanje u narodu.

Inspirativan govor Frank-Walter Steinmeiera

Inspirativan govor

Nakon glasanja, on se zahvalio svima koji su glasali za njega, ali i onima koji nisu.

Onima koji svoj glas nisu dali meni mogu obećati da ću ih poštovati isto, poziciji i opoziciju. Kao predsjednik ću raditi na tome da dobijem vašu podršku i naklonost – kazao je Steinmeier.

On je u svom govoru opisao i nesigurnost koju su mnogi u Njemačkoj osjetili u zadnjem periodu. Ispričao je anegdotu s putovanja u Tunis dok je bio ministar vanjskih poslova.

Jedna žena mi je prišla i rekla: Vi nam uljevate nadu. Ta mi se rečenica duboko urezala u pamćenje. Ona nije mislila na mene, već na Njemačku. Mi drugima ulijevamo povjerenje i hrabrost. Ne zato što je to dobro za nas, već zato što smo pokazali da može bolje – naveo je Steinmeier, dodajući da se pokazalo da može i bez rata, da i nakon podjela može doći do pomirenja te i da pored različitih ideologija može pobjediti odgovorna politika. 

Nakon što se osvrnuo na zadatke i sve ono što su radili njegovu predhodnici on je nastavio:

Dame i gospodo, mnogo toga smo zajedno uradili, vremena nisu uvijek bila jednostavna. I danas su teška vremena, ali to je naše vrijeme – naveo je on.

Novi predsjednik Njemačke dalje je istakao da je fascinantno da je Njemačka postala zemlja nada za mnoge.

Kada drugima želimo uliti hrabrsot onda ona treba i nama samima. Njemačka treba hrabrost da kaže šta jeste, a šta nije. Hrabrost da čuvamo ono što imamo: slobodu i demokratiju u jednoj ujedinjenoj Evropi – kazao je Stainmeier.

Svoj govor završio je rečenicom:

Dragi sugrađani, budimo hrabri. Onda se ne moramo brinuti za budućnost.

Merkel i Putin prvi čestitali

Nakon što je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert objavio rezultate, svi prisutni u dvorani u Berlinu su Steinmeira ispratili ovacijama, osim nekoliko desetina članova populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Anti-imigrantska AfD, koja nema poslanika u donjem domu, ima 10 parlamentaca, ali im se predviđa da će biti treća najveća stranka u Njemačkoj nakon općih izbora 24. septembra.

– Imam povjerenja u njega da vodi našu zemlju u ovim teškim vremenima – rekla je nakon Steinmeierovog izbora kancelarka Angela Merkel, koja traži svoj četvrti mandat.

Kremlj je u saopćenju ruskog predsjednika Vladimira Putina čestitao Steinmeieru telegramom i pozvao ga da posjeti Moskvu. Steinmeier je prošle godine izazvao kritike kada je rekao da odluka NATO-a da izvede vojne manevre u istočnoj Evropi “zveckanje oružja”. Njegove socijaldemokrate imaju dosta mekši stav prema Rusiji, u odnosu na konzervativce Angele Merkel.

Ko je Frank-Walter Steinmeier? Pravnik, političar i čovjek koji je suprugi donirao bubreg

Može li Steinmeier dodatno ojačati prisustvo Njemačke u BiH?

Ono što je zanimljivo, i u kontekstu BiH, jeste aktivnost Steinmeiera dok je bio ministar vanjskih poslova Njemačke. Naime, on je zajedno sa svojim britanskim kolegom Philipom Hemmondom pokrenuo inicijativu novog pristupa EU prema BiH, kasnje poznate kao Njamačko-britanska inicijativa, koju je prihvatio i Evropski parlament.

Upravo je taj potez dvojice šefova diplomatije dvije moćne evropske zemlje omogućio BiH brži napredak prema EU. Njihovom inicijativom, po prvi put i historiji evropskih integracija, promijenjen je raspored reformi koje država mora provesti kako bi vremenom postala članica. S obzirom da je u to vrijeme, kao i danas, najveći „kamen spoticanja“ bh. političara bio način sprovođenja presude „Sejdić-Finci“, Steinmeier i Hammond su predložili da se BiH dopusti da se fokusira na socio-ekonomske reforme, te da se tek nakon toga posveti rješavanju pitanja, koja su kočila dalji napredak BiH.

To se vrlo brzo i desilo. Stabilizacijom vlasti , prvo na federalnom nivou (ulaskom SBB-a u koaliciju), a nakon toga i državnom nivou, krenuo je reformski zamah, koji je rezultirao  podnošenjem aplikacije za članstvo a ubrzo nakon toga i njeno prihvatanje a na koncu prošle godine bh. Vlastima predat je i u upitnik Evropske komisije.

Iako, Steinmeier, kao predsjednik države nema toliku moć, za očekivati je da će on, kao i do sada, forsirati ideju širenja i stabilizacije EU, te podsticati njemačke vlasti da se još više zalažu u tom pravcu, te da će se zalagati za nastavak ovakve njemačke vanjske politike, koja je i trenutno, vrlo prisutna na zapadnom Balkanu.

 

(Global CIR/Agencije/Avaz)

 

Objavljeno u:

Komentiraj