TROJICA LIDERA OPTUŽUJU SOROŠEVU IMPERIJU ZA GORUĆE SVJETSKE PROBLEME! Iz EU poručuju: Ruski predsjednik upravlja valom migracija i raspiruje krizu EU!

Mađarski premijer Viktor Orban otvoreno je napao američkog milijardera Džordža Soroša i ustvrdio da je on kriv za dolazak stotina hiljada migranata u Evropu, ali i za sve što njegova tajna imperija radi širom svijeta, i tako stao na stranu ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog lidera Donalda Trampa, koji su u sukobu sa kontroverznim milijarderom.

– Grupe koje plaća Soroš moraju se identifikovati i raditi transparentno. Veliki predatori plivaju ovim vodama, to je sve transnacionalna imperija Džordža Soroša, sa tonama novca i međunarodnom teškom artiljerijom. To izaziva velike nevolje. Tajnim radom i stranim novcem oni pokušavaju da utiču na našu politiku. Ove organizacije rade sve što mogu da u Evropu uvedu stotine hiljada migranata – rekao je Orban.

Ruski politički analitičar Andrej Koripko objasnio je za Sputnjik da su Putin i Orban jedini lideri u Evropi koji se otvoreno suprotstavljaju “tajanstvenoj Soroševoj mreži”.

Tramp i Soroš su ranije radili zajedno, ali su već dugo u sukobu. Soroš je samo Hilari Klinton dao više od 10,5 miliona dolara, a novac je donirao i drugim Trampovim suparnicima poput Džeba Buša, Marka Rubija i Džona Kejsika. Nakon toga je plaćao proteste protiv Trampa širom SAD, a predstavnici nekih njegovih organizacija pozivali su i na silovanje Melanije Tramp.

– Soroš je dio globalne strukture moći koja je kriva za ekonomske odluke koje su opljačkale radničku klasu – poručio je Tramp u kampanji.

Zanimljivo je da su juče pojedini zapadni mediji, neki i pod direktnom Soroševom kontrolom, napali Putina tvrdeći da preko libijskih generala namjerno izbjeglicama pritiska Evropsku uniju  kako bi je doveo do tačke pucanja.

Jedan od pokušaja pritiska na novog lidera je poziv na generalni štrajk protiv Donalda Trampa u SAD 17. februara. Kako navodi Dojče vele, ova ideja je neobična jer u Americi ne postoje generalni štrajkovi. U skladu sa napadima na Trampa, agencija za kreditni rejting „Fič“ objavila je da on predstavlja rizik za globalnu ekonomiju.

Sa druge strane Italija optužuje Putina da upravlja valom migracija i raspiruje krizu EU

Vlada Paola Gentilonija u četvrtak je razmatrala i podržala novi plan politike spram ilegalnih migranata, koji je dan ranije načelno podržan u parlamentarnim povjerenstvima. Plan ministra unutrašnjih poslova Marca Minnitija nastoji istodobno postići dva različita cilja: lakši prihvat potrebitih, koji imaju pravo na azil, i lakše istjerivanje onih koji to pravo nemaju. Formira se pet novih centara za identifikaciju i protjerivanje na obali: uz Lampedusu, Taranto, Trapani i Pozzallo uskoro se otvaraju Crotone, Reggio u Kalabriji, Palermo Messina i Corigliano Calabro. Minniti smatra nedopustivim da se oko dvije godine čeka na pravomoćno rješenje o prihvaćanju ili odbacivanju prava na azil.

Libijski Parlament u Tobruku, pod kontrolom generala Halife Haftara, odbio je međutim potvrditi plan za sprečavanje dotoka imigranata iz Libije u Italiju, koji su tjedan dana ranije u Rimu potpisali premijeri Serraj i Gentiloni i koji je odmah zatim blagoslovljen i na sastanku Evropskog vijeća u La Valletti.

Haftar se vojno i logistički oslanja na režim maršala al-Sisija u Egiptu, ali je po ravnotežu na Mediteranu i po sigurnost Evropske unije još važnije što se politički i u nabavci oružja oslanja na režim predsjednika Vladimira Putina u Rusiji.

General Haftar, unatoč toj podršci, još ne uspijeva istjerati snage “Islamske Države” iz Benghasija, ali uspješno opstruira Serraja u Tripoliju.

Za Italiju je suradnja s Libijom vitalno pitanje, jer ove godine u siječanjskim i veljačkim tjednima pristiže oko 50 posto više ilegalnih imigranata nego lani u ista doba i gotovo 100 posto više maloljetnih imigranata bez roditelja.

Rim stoga Haftarovu opstrukciju shvaća i kao pritisak Moskve da se Italija svrsta uz članice EU koje bi dokinule ekonomski pritisak na Rusiju. Sprečavajući reguliranje dotoka izbjeglica iz afričkih i azijskih zemalja u Libiju, gdje su izloženi nemilosrdnom izrabljivanju i nasilju sa strane beskrupuloznih švercera ljudima, Rusija preko njihove kože razgara političku krizu u članicama Unije, ide izravno na ruku populističkim parolama nacionalističkih desnica, pomaže centrifugalne silnice koje bi razbile Uniju kao jedinstven ekonomski subjekt, a na dulju stazu igra na kartu rata u Evropi.

Suočeno s eskalacijom imigrantske krize kroz talijanski “koridor”, i Evropsko povjerenstvo uviđa da Italija i Grčka ne mogu snositi sav teret. Prvi potpredsjednik Evropskog povjerenstva i evropovjerenik za unutrašnju i pravnu regulaciju i ljudska prava Frans Timmermans najavljuje da će u ožujku biti obznanjena deseta izvijest o imigraciji i da će u njoj biti predložena i “dodatna rješenja”, tj. sankcije protiv članica koje ne žele prihvatiti dio migranata, jer se “rješenje ne postiže samo boljom kontrolom granica” (konkretno vraćanjem izbjeglica u more ili u Libiju).

Na temelju Dublinskog ugovora planirano je, naime, relocirati mjesečno po 2000 migranata iz Grčke i po 1000 iz Italije. Od 160.000, koliko ih je po tom hodogramu trebalo biti relocirano, dosad ih je izmješteno samo 12.000, od čega iz Italije samo 3200. Lani ih je u Italiju ušlo 181.000 mahom iz Libije, a u prvih pet tjedana ove godine 9300, isključivo iz Libije. Evropovjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu predlaže, u tom sklopu, da se za imigrante koriste sredstva za regionalni razvitak. U praksi bi to moglo značiti da ih neće dobivati članice Visegrádske skupine koje zatvaraju granice migrantima, nego će biti pomoć onima koje migrante prime, ponajprije Grčkoj i Italiji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj