KOJOVIĆ ŽESTOKO ODGOVORIO LJUBIĆU: Većina bh. Hrvata ne želi da se poistovjećuje sa zločincima, koje promoviše HDZ!

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH Božo Ljubić djelovanje određenih sarajevskih političko medijskih krugova nazvao je “totalnim ludilom”.

“Poistovjećivati sve stanovnike gdje je HDZ BiH na vlasti, a to je 90 posto prostora gdje žive Hrvati s nositeljima ustaške ideologije i vrijednosti NDH je fašistički pristup”, kazao je Ljubić dodajući kako je “sarajevska nacional-socijalistička ljevica u takvom pristupu ekstremnija od ekstremne desnice”.

On je naglasio kako je BiH kao stabilna i samodrživa država moguća samo kako dogovor legitimnih predstavnika tri naroda.

Zato je ovakav fašistički pristup tobožnjih antifašista prema jednom konstitutivnom narodu i stranci koja ga predstavlja, duboko opasan za BiH”, kazao je Ljubić, dodajući kako je vrijeme da u politički i medijski prostor dođu odogovorni ljudi.

Glavno vijeće HNS BiH raspravljalo je na današnjoj sjednici u Mostaru i o izmjenama Izbornog zakona, na čemu će, kako je rečeno, dalje raditi funkcioneri GV HNS, te hrvatski kadrovi u instituciama vlasti. Tri modela izbora članova Predsjedništva BiH i dva modela izbora delegata u Dom naroda Pralemnta FBiH, biće predstavljeni i na konferenciji u Neumu.

Na pitanje da li bi HNS BiH odustao od federalizacije, ukoliko bi se prihvatile izmjene izbornog zakona, kojima bi se garantovao izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvo BiH i federalni dom naroda, Ljubić je kazao kako BiH može postati stabilna i samoodrživa država samo kao simetrična federacija.

HNS BiH zalaže za to da BiH bude ustrojena kao simetrična federacija, što podrazumjeva i postojanje federalne jedinice s hrvatskom većinom, te za načelo neteritorijalne autonomije kojim bi bila osigurana prava knstitutivnih naroda u federalnim jedinicama u kojima ti narodii nisu većinski“, pojasnio je Ljubić.

Naglasio je kako bi izmjene izbornog zakona, kojim bi se osigurao izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvo BiH, za što je hrvatska strana predložila tri tri modela, te legitimnih predstavnika u Dom naroda za što su predložena dva modela, te izbor vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, bile dovoljan napredak u ovoj godini, da bi se nakon toga posvetili nastavku socio-ekonomskih reformi i evropskom putu BiH.

Izmjenama izbornog zakona institucionalno bi se harominizirali odnosi tri naroda u BiH, a ukoliko se to ne bi dogodilo, to bi onda bilo zabrinjavajuće ne samo za Hrvate, već i za cijelu BiH“, kazao je Ljubić.

Na pitanje je li SDA odbio prijedloge hrvatske strane o izboru članova Predsjedništva BiH i delegata o federalni dom naroda, Bariša Čolak, predstojnik Odjela za pravopsuđe GV HNS BiH i visoki dužnosnik HDZ BiH, koji je danas izabran i za zamjenika predsjednika Glavnog vijeća HNS BiH, kazao je kako formalno prijedlog nije odbijen, ali da su pojedini visokopozicionirani funkcioneri Stranke demokratske akcije u medijskim istupima kazali da su za SDA prijedlozi HDZ BiH neprihvatljivi.

Predrag Kojović žestoko odgovorio Boži Ljubiću

Povodom optužbi predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bože Ljubića na račun svih političkih subjekata, koji su osudili napad na Partizansko groblje, oglasio se predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Predsjedniku GV HNS-a očigledno smeta što sljedbenici antifašizma oštro reaguju, kada fašisti divljaju po Partizanskom groblju, gdje ispisuju sramne natpise ‘Juden Raus’ i sl. Takav antisemitizam nikada nam neće biti dopustiv i uvijek ćemo reagovati, te ćemo insistirati preko Federalnog parlamenta na našem zahtjevu da Federalna vlada osigura zaštitu tog spomenika vrijednostima antifašizma, koje slavi čitav civiliziran svijet, a posebno EU čiji je dan 9. maj“, kazao je Kojović.

Kojović je dodao da je HDZ BiH svoj odnos prema fašizmu jasno ustanovio odavno, kada je ulicama u Mostaru dao imena po Mili Budaku, Juri Francetiću i Mladenu Lorkoviću, visokim službenicima zločinačke tvorevine NDH, čiji su državni organi izvršili genocid.

Ljubić govori da neko poistovjećuje ‘sve stanovnike regija gdje je HDZ vlast s nositeljima ustaške ideologije’. Jedini, koji to čini jeste upravo HDZ, i HNS kao njegova političko-propagandna krinka. Jedini je HDZ sve ove godine nastojao prikačiti na leđa bh. Hrvata breme kako zločina iz Drugog svjetskog rata, tako i iz prošlog rata, institucionalno slaveći ratne zločince poput Francetića, Budaka, Darija Kordića i Jadranka Prlića“, smatra Kojović.

Da većina bh. Hrvata ne želi da se poistovjećuje sa zločincima, koje promoviše HDZ, pokazuje egzaktna činjenica da je izlaznost najmanja u općinama poput Gruda, Posušja, Livna, Tomislavgrada, Usore, Orašja, Čapljine, Širokog Brijega – u kojima je izlaznost na prošlim izborima radikalno mala od 30% do 40%. Jedan mali dio privilegiranih podržava HDZ, dok većina časnih ljudi nema simpatija za tu destruktivnu politiku, i čezne za alternativom, koja će upravo biti politika, koja ne dijeli ljude po vjeri, naciji i boji kože, kao HDZ i NDH, već svim ljudima u BiH želi osigurati dostojan i siguran život“, zaključuje Kojović.

Predsjednik Naše stranke će sutra posjetiti Mostar, povodom 14. februara Dana oslobođenja ovog grada.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj