PRVI PUT ZABILJEŽILI DEFICIT, NAMJERAVAJU PRODAVATI OBVEZNICE: Katar na svjetsko prvenstvo troši pola milijarde dolara sedmično

Ministar financija Katara Ali Shareef Al-Emadi objavio je da ta zaljevska monarhija svakoe sedmice troši po pola milijarde dolara na pripremu Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. “A to će se još i nastaviti sljedeće tri ili četiri godine kako bismo dostigli cilj da zemlja bude spremna za prvenstvo”, kazao je na press konferenciji javlja AFP.

Ukupno se procjenuje da će Katar potrošiti na pripremu nogometnog turnira nacionalnih reprezentacija 187 milijardi eura, oko 200 milijardi dolara. Pritom nije riječ samo o stadionima, nego i o projektima poput cesta, željeznica, luka, novih aerodroma, bolnica i svega ostalog. “Ugovoreno je do sada 90 posto svih zacrtanih ugovora”, kazao je ministar. Unatoč tome, katarski ministar tvrdi da to neće biti apsolutno najskuplji nogometni turnir, jer se, kaže, pritom ulaže i u infrastrukturu.

Inače, koliko god Katar bio bogata zemlja s BDP-om po paritetu kupovne moći od oko 350 milijardi dolara godišnje, ta zemlja počinje osjećati posljedice ovakve rastrošnosti.  Prošle godine, po prvi put u 15 godina, Katar je imao deficit, i to od 12 milijardi dolara. Za ovu godinu deficit je odobren do 7,7 milijardi dolara, no kako to biva s planiranim defiitom kad jednom krene…

Katar leži na trećim najvećim rezervama plina na svijetu, dnevno proizvede 800.000 barela nafte. Ipak, sljedeće godine po prvi put uvodi PDV, a razmišlja se i o prodaji državnih obveznica, nešto što je do prije samo koju godinu na arapskom poluotoku bilo nečuveno. Obveznice već plasira i jedna Saudijska Arabija.

Stranci robovi

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. u Kataru bit će jezivo umrljano ropskim radom stranaca na svim tim građevinskim projektima. Radnike iz Nepala, Bangladeša i sličnih zemalja katarske tvrtke i vlasti tjeraju da rade u tako užasnim uvjetima da se procjenjuje da će do 2022. poginuti ili poumirati čak 4000 radnika. Procedura je takva da im oduzimaju pasoše čim uđu u zemlju i tjeraju ih da ostanu do kraja ugovorenog razdoblja. Smještaj im je vrlo često u pravim pravcatim slumovima.

Kao i u Saudijskoj Arabiji, vrlo često se događa da im poslodavac iz ovog ili onog razloga naprosto ne isplati plaću. U listopadu prošle godine nizozemski sindikat FNV stao je iza radnika iz Bangladeša koji sada živi u Nizozemskoj i u njegovo ime tužio FIFA-u zbog eksploatiranja koje je radnik pretrpio u Kataru. Sve češće organizacije za ljudska prava pozivaju na bojkot svjetskog prvenstva u nogometu koje je po mnogočemu bez presedana u povijesti, i po fascinantnom i po zločinu nad ljudima.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj