VISOKI PREDSTAVNIK U BiH: Izbor Steinmeiera za predsjednika Njemačke dobra vijest i za BiH

“Mnogi ljudi danas vide Njemačku kao svjetionik nade i humanizma jer, kao što je u govoru prilikom preuzimanja dužnosti naglasio predsjednik Steinmeier, Njemačka bi trebala biti utočište nade, u vrijeme kad se demokratske institucije širom svijeta nalaze u opasnosti”, podsjetio je Inzko.

Dodao je da je izbor Steinmeiera dobra vijest za BiH, imajući na umu da je on jasno izrazio stav da Evropska unija ne može biti kompletna bez zapadnog Balkana i da neprekidno podržava evropsku perspektivu svih zemalja ovog regiona.

Također, u svojstvu ministra vanjskih poslova s bivšim ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Phillipom Hammondom, Steinmeier je bio inicijator novog evropskog pristupa Bosni i Hercegovini, što je BiH omogućilo da ubrza napredak na svom putu ka EU.

Inzko je naglasio da je sudbina Njemačke u velikoj mjeri i sudbina Evrope, a samim time i Balkana, izražavajući uvjerenje da će na funkciji predsjednika Steinmeier nastaviti podržavati BiH i njenu evropsku budućnost.

Novoizabrani predsjednik Savezne Republike Njemačke poslao je kratku poruku visokom predstavniku, zahvaljujući mu na čestitkama, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj