BUDUĆNOST LIBIJE ZA STOLOM U KAIRU: Haftar i Vlada nacionalnog jedinstva pregovaraju o političkom rješenju krize

Lideri libijskih rivalnih vlada sastat će se u Kairu kako bi pregovarali o političkom rješenju krize u zemlji. Pregovori u kojima posreduje Egopat vodiće se između generala Halife Haftara i Fajeza al Seradža, predsjednika Vlade nacionalnog jedinstva koju podržava UN.

Portparol Vlade nacionalnog jedinstva Ašraf al Tulti rekao je kako Saradžov sastanak sa Haftarom može donijeti do “zaokreta od 180 stepeni”. On je izrazio nadu da će egipatska vlada pomoći da se prevaziđe jaz, iako zvanični Kairo otvoreno podržava Haftara. Pregovori su prethodno bili odloženi kako bi se ispunili zahtjevi obje strane, pošto je Haftar odbio da prisustvuje ukoliko na sastanak bude pozvan bivši premijer Vlade nacionalnog jedinstva Ahmed Metig.

U Haftarovoj delegaciji bit će i Abdul Baset al Badri, libijski ambasador u Rijadu, politički savjetnik i blizak prijatelj generala, dok će Saradža pratiti član predsjedničkog savjeta Fathi Madžbri. Generala Haftara podržava libijski parlament u Tobruku, koji je odbio da učestvuje u Vladi nacionalnog jedinstva, prije svega zbog neslaganja oko uloge Haftara u budućnosti zemlje.

Kako je Haftar trenutno vojno i politički najmoćniji igrač na terenu, dok se Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju pokazala potpuno nesposobnom da ujedini zemlju nakon pada Gadafija, vjerovatno je da će pregovori u Kairu ići na ruku generalu.

 

(Global CIR/MEE/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj