PEKING ODGOVORIO NA NAJAVE WASHINGTONA: “Pozivamo SAD da ne preduzimaju nikakve akcije koje ugrožavaju suverenitet i bezbjednost Kine”

Ministarstvo spoljnih poslova Kine upozorilo je danas Vašington da ne osporava suverenitet te zemlje, a time je odgovorilo na navode da SAD planiraju nove vojne patrole na spornom Južnom kineskom moru.

Portparol kineskog Ministarstva Geng Šuang rekao je da su tenzije u Južnom kineskom moru stabilizovane zahvaljujući intenzivnoj saradnji Kine i zemalja Jugoistočne Azije, i pozvao strane zemlje uključujući SAD da to poštuju, prenosi Rojters.

“Pozivamo SAD da ne preduzimaju nikakve akcije koje ugrožavaju suverenitet i bezbjednost Kine”, istakao je Geng na konferenciji za novinare.

Američki List “Nejvi tajms” objavio je danas, pozivajući se na neimenovane vojne zvaničnike, da rukovodstvo američke mornarice i Pacifičke komande razmatraju mogućnost da uvedu patrole u prometnim vodama Južnog kineskog mora, u skladu sa principom slobodne plovidbe, a patrole bi sprovodila jurišna grupa nosača aviona “Karl Vinson” sa bazom u San Dijegu.

SAD su posljednji put izvele operaciju slobodne plovidbe u toj oblasti u oktobru, kada su u vode na koje Kina polaže pravo poslale razarač Ju-es-es Dekatur, podsjeća britanska agencija.

Kina polaže pravo na skoro cijelo Južno kinesko more, koje je bogato ribom i ležištima gasa i nafte, a uz to je i važna saobraćajnica za trgovačke brodove, ali na dijelove tog mora polažu pravo i Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

SAD su kritikovale Peking zbog izgradnje vještačkih ostrva i vojnih objekata u tom moru, izvazivši zabrinutost da bi se oni mogli koristiti u svrhe ograničenja slobode kretanja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj