TRUMP OČEKUJE DA RUSIJA VRATI KRIM, ZAHAROVA ODGOVORILA DA NEĆE! Savezna policija ispitala Flina, ruski avioni preletjeli preko američkog razarača, a ‘Admirala Kuznjecova’ pratilo pedesetak brodova NATO-a!

Američki predsjednik Donald Tramp očekuje da Moskva vrati Ukrajini Krim, saopštila je Bijela kuća. Nakon što Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin podnio ostavku zbog diplomatskih kontakta sa Rusijom prije nego što je zvanično stupio na dužnost, portparol Bijele kuće Šon Spajser je naveo da se Rusija “dočepala“ Krima pod Obaminom vladavinom i da je nova ambasadorka SAD u UN Niki Hejli “oštro osudila okupaciju“.

“Predsjednik Tramp je veoma jasno stavio do znanja da očekuje da ruska vlada smanji tenzije u Ukrajini i vrati Krim. Istovremeno, nada se i želi dobre odnose sa Rusijom“, rekao je Spajser, prenosi B92. “Krim je dio Ukrajine. Naše sankcije vezane upravo za to će ostati na snazi sve dok Rusija ne vrati poluostrvo“, rekla je Hejli na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 2. februara.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin istakao je da je narod na Krimu većinom glasao za pridruženje Rusiji, prenosi Russia Today. “U nacionalnom je i ekonomskom interesu da SAD imaju dobre odnose sa Rusijom“, objasnio je Spajser, dodajući da Niki Hejli o Krimu “govori u predsjednikovo ime“. Ostavka Majkla Flina izazvala je buru u javnosti. On je dok je još Barak Obama bio na vlasti razgovarao sa ruskim ambasadorom u vezi sa sankcijama koje je Obama uveo ruskim diplomatama, piše B92.

Rusija neće vratiti Krim Ukrajini, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kao odgovor na komentar iz Bijele kuće da predsjednik SAD Donald Tramp očekuje da Moskva “vrati” poluostrvo. “Mi ne vraćamo svoje teritorije. Krim je teritorija Ruske Federacije“, rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi RT.

Ruski avioni preletjeli preko američkog razarača

„Ako je američki razarač, kako je govorila predstavnica Pentagona, izvodio ’obično‘ patroliranje 10.000 milja od ruske obala, prelijetanja naših aviona iznad voda Crnog mora nije ništa neobično“, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije.

Nikakvih incidenata nije bilo 10. februara u vezi sa preletom ruskih vojnih aviona u Crnom moru pored razarača ’Porter‘ Ratne mornarice SAD. Svi letovi naših aviona su izvedeni i izvode se iznad neutralnih voda Crnog mora u skladu sa međunarodnim pravilima i zahtjevima bezbjednosti“, rekao je Konašenkov.

Ranije je predstavnica američkog resora potpukovnik Mišel Baldansa saopštila da je Pentagon zabrinut zbog leta ruskih vojnih aviona u blizini američkog razarača u Crnom moru.

Nekoliko incidenata sa velikim brojem ruskih aviona u Crnom moru u blizini razarača ’Porter‘ 10. februara komandir broda je ocijenio kao opasne i neprofesionalne. Razarač ’Porter‘ je slao zahtjeve svim avionima i nije dobio odgovor. Ruski avioni nisu uključivali svoje transpondere. Takvi incidenti nas brinu, jer je moglo da dođe do nesrećnog slučaja ili pogrešnih procjena“, izjavila je predstavnica Pentagona.

Prema njenim riječima, američki razarač je regularno patrolirao u međunarodnim vodama Crnog mora nakon vojnih vežbi „Si šild“.

‘Kuznjecov’ pri povratku pratilo pedesetak brodova NATO-a!Slikovni rezultat za kuznjecov

Rusku tešku krstaricu nosač aviona “Admiral Kuznjecov” pratilo je 50 do 60 brodova NATO-a na putu ka Siriji i natrag, otkriva Sergej Artamonov, kapetan na ovoj krstarici. “Strane flote pokazale su interes za nas. Tokom cijelog pohoda zabilježili smo u našoj blizini prisustvo velikog broja brodova zemalja NATO-a”, navodi on.

Na nekim mjestima – od Norveškog mora do istočnog dijela Sredozemnog mora – rusku “grupu” istovremeno je pratilo 10 do 11 brodova. Artamonov u intervjuu za list “Argumenti i fakti” ističe da ih je takva pažnja zbunjivala, ali i činila ponosnim. “To znači da osjećaju našu snagu, obraćaju pažnju na našu Vojnomorsku flotu i Andrejevsku zastavu”, navodi kapetan Artamonov.

On je objasnio da su ruski vojnici pažljivo izvodili borbenu primjenu palubne avijacije kod obala Sirije. Prema riječima Artamonova, pri ispunjavanju zadataka u Sredozemnom moru u obzir su uzimali moguću prisutnost određenih sistema protivvazdušne odbrane kod militanata. “Vodilo se računa o svakoj, čak i minimalnoj prijetnji. Stoga su se avioni i helikopteri morali koristiti tako da se isključi mogućnost njihovog uništavanja sa zemlje”, pojašnjava on. Ruski piloti nastojali su da nanose udare bez ulaska u zonu moguće protivvazdušne odbrane terorista.

Američka savezna policija ispitala Flina zbog razgovora sa Rusijom

Američka savezna policija ispitala je bivšeg savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina zbog njegovih telefonskih razgovora s ruskim ambasadorom, objavio je New York Times.

FBI je ispitao generala Flina nekoliko dana pošto je Donald Trump preuzeo dužnost. Sadržaj ispitivanja nije poznat, a FBI odbio je komentarisati pisanje NY Timesa. List piše da istražioci nisu uvjereni da je Flin prema njima bio sasvim iskren.

U trenutku kad je Obamina administracija krajem decembra naredila sankcije protiv Rusije zbog navodne umiješanosti u američke izbore, Majkl Flin, tada još obični građanin, uvjeravao je ruskog ambasadora u Vašingtonu Sergeja Kisljaka da će izabrani predsjednik Donald Tramp biti puno blaži.

Kad je informacija o tome procurila u javnost, Flin je porekao da je do takvog razgovora uopšte došlo. Njegovo negiranje bilo je toliko odlučno da ga je potpredsjednik Majk Pens ponavljao na televiziji.

Prošle sedmice su dokazi protiv Flina postali prejaki pa je savjetnik za nacionalnu bezbjednost morao priznati da je “nesmotreno propustio obavijestiti izabranog potpredsjednika Majka Pensa i druge osobe o potpunim informacijama o telefonskim razgovorima s ruskim ambasadorom” i dati ostavku, prenosi Hina.Američka savezna policija ispitala Flina zbog razgovora sa Rusijom

“Razgovarali smo o protjeranim ruskim diplomatama”

Bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin izjavio je da je vodio kratak razgovor sa ruskim ambasadorom o 35 ruskih diplomata koje je prošle godine protjerala prethodna američka administracija.

“Nismo razgovorali o sankcijama nego o 35 ljudi koji su protjerani. Znam da se tako dogodilo. Sve ćemo preispitati. Nikada nisam rekao nešto poput `Razmotrićemo sankcije` ili nešto slično”, rekao je Flin u intervjuu Daily Cholera.

On je dodao da je najviše brinuo zbog stalog curenja povjerljivih informacija u medije, prenosi TASS.

“U nekim od ovih slučajeva, govorimo o stvarima koje su izvađene iz povjerljivog sistema i date nekom novinaru. To je krivično djelo. To je curenje i to je krivičo djelo“, rekao je Flin.

Predsjednik SAD Donald Tramp prihvatio je Flinovu ostavku prije dva dana i imenovao penzionisanog generala Kita Keloga za vršioca dužnosti savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

“Nažalost, usljed brzog slijeda događaja, nenamjerno sam izabranom potpredsjedniku i ostalima dao nepotpune informacije u vezi sa svojim telefonskim razgovorima sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsjedniku i potpredsjedniku i oni su to prihvatili”, naveo je Flin u pismu sa ostavkom.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj