U JEKU NESUGLASICA: Američki i ruski generali sastaju se sutra u Bakuu

Načelnik američkog i ruskog glavnog vojnog štaba, američki general Joe Dunford i ruski general Valerij Gerasimov sastat će se sutra u Bakuu, u Azerbajdžanu, priopćio je Pentagon u srijedu. Najava ovog susreta događa se u trenutku dok u Washingtonu traje polemika zbog povezanosti bliskih saradnika Donalda Trumpa s ruskom vlasti.

No američki vojni čelnici ističu da ne treba pridavati političku važnost tom susretu koji su dvojica čelnika htjela organizirati “prije nekoliko mjeseci”. General Dunford i general Gerasimov će “razgovarati o nizu tema, pa i o sadašnjem stanju američko-ruske vojne saradnje i o važnosti izravnog, jasnog i sistemskog komuniciranja radi sprječavanja nesporazuma i potencijalnih kriza”, navodi Pentagon u priopćenju.

Bijelu kuću su u srijedu još jednom potresle informacije o povezanosti bliskih saradnika Donalda Trumpa s ruskim dužnosnicima. Te nove informacije dolaze pošto je u ponedjeljak podnio ostavku savjetnik za američku nacionalnu sigurnost Michael Flynn, veliki pristaša približavanja Sjedinjenih Država i Rusije. Flynn je morao otići nakon polemike o telefonskom razgovoru koji je u decembru imao s ruskim ambasadorom u Washingtonu, u kojem je govorio o američkim sankcijama Rusiji.

Trump želi popraviti odnose s Moskvom, čemu se protivi velik broj republikanskih čelnika koji Rusiju smatraju najvećom prijetnjom za američku nacionalnu sigurnost. General Dunford je još prije godinu dana u Stuttgartu javno rekao da bi se htio sastati s ruskim kolegom. “Kada prolazite kroz teško razdoblje, profesionalni odnos dvojice vojnika može pomoći da se, s jedne strane, bolje shvati s čime je druga strana suočena, a s druge, da se smanji opasnost od loše računice”, istakao je.

Trump:  ‘Priča o povezanosti s Rusijom je apsurdna, pokušavaju prikriti Hillaryne greške’

Donald Trump je zanijekao bilo kakvu vezu s Rusijom nakon ostavke svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flyyna optuženog da je lagao o svojim vezama s Moskvom, nazivajući taj slučaj “apsurdnim”.

Ta priča o “povezanosti s Rusijom je apsurdna, to je tek pokušaj da se prikriju brojne pogreške počinjene u gubitničkoj kampanji Hillary Clinton“, reagirao je Donald Trump u nizu poruka na Twitteru objavljenih tijekom jutra na toj društvenoj mreži putem koje često komunicira s javnošću.

Flynn je osumnjičen zbog nekoliko telefonskih razgovora s ruskim veleposlanikom u Washingtonu prije Trumpova preuzimanja dužnosti i zbog načina na koji je o tome izvijestio potpredsjednika Mikea Pencea.

Mediji koji šire lažne informacije divljaju sa svojim teorijama urote i slijepom mržnjom”, istaknuo je američki predsjednik na društvenoj mreži napose uperivši prstom  u liberalne televizijske mreže CNN i MSNBC koje se, rekao je, “ne može gledati”. No pohvalio je konzervativnu mrežu Fox.

Trump je usto optužio američke obavještajne službe da su otkrile informacije u vezi s tim, otvoreno prozivajući Nacionalnu agenciju za sigurnost (NSA) i saveznu policiju (FBI): “Obavještajna zajednica (NSA i FBI?) je nezakonito predala informacije lošem @NYTimesu i @WashingtonPostu”, napisao je.

Naprotiv, Donald Trump je čestitao novinaru Bloomberga koji je napisao: “NSA i FBI (…) se ne bi trebali miješati u našu politiku”.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj