(VIDEO) IGRE U AMERIČKOM DVORIŠTU: Ruski špijunski brod patrolirao pored američke obale

Ruski špijunski brod patrolirao je u Atlantskom okeanu pored obale američke savezne države Delaver, što je izazvalo reakciju Pentagona, koji smatra da je riječ o provokaciji. Ovaj brod ima mogućnost presretanja američkih komunikacija ili signala (tehnologija poznata kao SIGINT) i mjerenja sonarnih kapaciteta američke mornarice.

Fox news prenosi da je ruski brod bio u međunarodnim vodama, ali je plovio na samo 70 milja, odnosno 112 kilometara od obale. Ovo je prvi takav incident otkad je Donald Tramp preuzeo dužnost američkog predsjednika. Posljednji put ovaj ruski brod “SSV-175 Viktor Leonov” plovio je pored američke obale u aprilu 2015. godine.

Ova vijest došla je nakon što je New York Times izvijestio da je Rusija na “tajnoj lokaciji postavila novu krstareću raketu, uprkos prigovorima SAD da time krši sporazum o kontroli naoružanja kojim se Americi i Rusiji zabranjuje raspoređivanje raketa srednjeg dometa na kopnu”.

Fox Times navodi, pozivajući se na potrtparola američkog vojnog komandanta u Evropi Denija Hernandeza, da su 10. februara četiri ruska borbena aviona u tri uzastopna navrata preletjela američki razarač “USS Porter” u Crnom moru.

U jednom “incidentu” učestvovala su dva ruska aviona “su-24”, u drugome jedan “su-24”, a u trećem protivpodmornički avion “il-38”. Američki razarač je, navodno, kontaktirao sve ruske avione, ali nije primio nikakve odgovore. Rusija je u više navrata saopštila da se snage NATO-a nalaze pred ruskim granicama, te da je prirodno da i ruska vojska vrši patroliranje na drugim destinacijama.

NATO zabrinut ukoliko je tačno da je Rusija postavila raketu

Uoči prvog sastanka ministara odbrane NATO sa američkim kolegom Dzejmsom Matisom u Briselu, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izazio je danas zabrinutost zbog navoda da je Rusija prekrišila sporazum o kontroli naoružanja sa SAD kada je postavila novu krstareću raketu.

On je to rekao nakon što je “Njujork tajms” juče objavio, citirajući neimenovane zvaničnike, da je Rusija postavila novu krstareću raketu uprkos prigovorima američkih zvaničnika, koji tvrde da se time krši sporazum o kontroli naoružanja, kojim je SAD i Rusiji zabranjeno postavljanje na zemlji raketa srednjeg dometa.

Stoltenberg je naglasio da je “usklađenost sa sporazumima o kontroli naoružanja od velikog značaja, a posebno kada su u pitanju sporazumi koji se odnose na nuklearno naoružanje”, prenio je AP. On je dodao da bi bilo kakvo nepoštovanje Rusije tog ugovora predstavljalo razlog za “ozbiljnu zabrinutost” za Alijansu.

Generalni sekretar NATO je izrazio uvjerenje da će glavna poruka sastanka u Briselu biti poruka “transatlantskog partnerstva i jedinstva”, kao i privrženosti SAD NATO-u. “Apsolutno sam siguran da će poruka s ovoga sastanka biti poruka transatlantskog jedinstva, važnosti da ostanemo zajedno i štitimo jedni druge i poruka vrlo snažne privrženosti Sjedinjenih Država NATO-u”, rekao je Stoltenberg.

Novi predsjednik SAD uznemirio je evropske saveznike svojim nedavnim ocjenama da je Sjevernoatlantska alijansa zastarjela. Tramp je rekao i da članice tog saveza moraju da više plaćaju za svoju odbranu i da se ne oslanjanju toliko na američke vojne doprinose.

Njujork tajms je objavio, citirajući neimenovane izvore, da je Rusija postavila novu krstareću raketu uprkos prigovorima američkih zvaničnika koji tvrde da se time krši sporazum o kontroli naoružanja kojim je SAD i Rusiji zabranjeno postavljanje na zemlji raketa srednjeg dometa.

Navodi se da su SAD zaključile 2014. da je Rusija testiranjem eksperimentalne nove krstareće rakete narušila sporazum iz 1987. kojim se zabranjuje lansiranje sa zemlje raketa srednjeg dometa. “Zvaničnici SAD su sada zaključili da je raketa ŠC-8 operativna i da je tajno postavljena”, naveo je njujorški list, prenosi Rojters .

Na sastanku ministara odbrane 28 zemalja članica prvi put učestvuje američki ministar odbrane Džejms Matis, od kojeg evropski saveznici žele čuti jasniju poziciju nove američke administracije u pogledu NATO.

Matisov dolazak prva je posjeta nekog ministra nove američke administracije sedištu NATO u Briselu. Glavne teme ministarskog sastanka biće borba protiv terorizma i prijetnje koje dolaze s Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj