(VIDEO) TRUMP SA NETANYAHUOM, ŠEF CIA-e SA ABBASOM! Trump: Izrael mora ‘povući ručnu’ po pitanju izgradnje naselja, a Palestinci se moraju riješiti mržnje!

Novoizabrani američki predsjednik, Donald Trump, se danas sastao sa izraelskim premijerom Benjamin Netanyahuom u Washingtonu. Predsjednik SAD-a je u društvu supruge Melanie dočekao Netanyahua i njegovu suprugu Saru uoči zajedničkog obraćanja za novinare.

Trump je nakon sastanka u obraćanju novinarima rekao da Sjedinjene Američke Države nikad neće dozvoliti da Iran posjeduje nuklearno oružje. – Veza između SAD-a i Izraela je neraskidiva i obećavam ovdje izraelskom premijeru da Iran nikad neće imati nuklearno oružje – rekao je Trump, a prenosi AFP.

Također, Trump se posebno osvrnuo u razgovoru sa Netanyahuom na pronalazak načina za mir na Bliskom Istoku. – Obje strane moraju pronaći kompromis za mir – rekao je Trump.

Izraelski premijer je u obraćanju novinarima kazao kako je ovo velika prilika za mir, dok je na čelu SAD-a Donald Trump. Netanyahu je izjavio da suština problema između Izraelaca i Palestinaca nije izgradnja jevrejskih naselja nego to što Palestinci ne priznaju Izraelu pravo na postojanje u bilo kojim granicama.

Trump, Netanyahu press conference

WATCH LIVE: President Donald J. Trump and Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו hold a joint press conference at the White House.

Posted by POLITICO on miércoles, 15 de febrero de 2017

Rješenje sukoba ova dva naroda može doći samo uz priznanje prava Izraela na postojanje i uz potpunu bezbjednosnu izraelsku kontrolu kompletne teritorije“, dodao je premijer.

Na poziv novinara da komentariše rast antisemitizma u Americi uz navod da je to možda uzrokovano Trumpovom retorikom, Netanyahu je rekao da poznaje predsjednika Trumpa veoma dugo, kao i njegovu porodicu i radni tim”.  “Vjerujte mi da ne postoji veći prijatelj Izraela i javrejskog naroda od Donalda Trumpa”, naglasio je Netanyahu.

Američki predsjednik je također poručio Netanyahuu da moraju “povući ručnu” kada je u pitanju izgradnja naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Rekao je i da se Palestinci moraju riješiti mržnje. Također je naveo kako Ujedinjene nacije nisu postupale fer i korektno prema Izraelu.

Tajni sastanak direktora CIA-e sa Mahmoudom Abbasom Tajni sastanak direktora CIA-e sa Mahmoudom Abbasom

Šef Centralne obavještajne agencije SAD (CIA) Mike Pompeo tajno je razgovarao na Zapadnoj obali s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, kazala su dva visoka palestinska zvaničnika. Ovo je prvi sastanak na visokom nivou Abbasa i nekog zvaničnika administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Anonimni zvaničnici su rekli da je sastanak održan u utorak u Abbasovom sjedištu u Ramallahu. Sastanak je označen kao “srdačan i pozitivan”, a prethodio je danas planiranom razgovoru Trumpa i izraelskog premijera Benyamina Netanyahua u Bijeloj kući.

Palestinski zvaničnici su još ranije izrazili zabrinutost da bi ih Trumpova adminstracija mogla zanemariti jer je uveliko smatraju proizraelskom. Washington nije komentarisao te izvještaje.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj