DIYANETOVA ŠPIJUNSKA GNIJEZDA U EVROPI! Vjerski službenici Turske islamske zajednice angažovani na špijunskim zadacima širom Evrope?

Korištenje religije i religijskih institucija kao pomoćnog alata za održavanje represivnih režima već je stoljećima ustaljena praksa koja u slučaju Erdoganovog režima dobija i međunarodne obrise.

Turska islamska zajednica DIYANET je u mnoge evropske pa i zemlje Balkana poslala atešee za vjerska pitanja čija je uloga, prema pisanju turskih opozicionih medija, prvenstveno da u suradnji sa turskom obavještajnom službom MIT špijuniraju prevashodno opoziciju turske Vlade kao i vjerske aktivnosti ostalih islamskih zajednica.

Prije nekoliko mjeseci Njemačka Vlada je protjerala turskog atešea za vjerska pitanja iz svoje zemlje optužujući ga za špijunsku djelatnost a aktivnosti imama Turske Islamske zajednice-Diyanet u Njemačkoj uzela na razmatranje.

Prije dva dana se i Ministarsvo unutrašnjih poslova Austrije suočilo sa istim slučajem gdje su uhvatili atešea za vjerska pitanja Islamske zajednice Turske-Dijaneta Fatih Mehmet Karadaşa da se bavi špijunskom djelatnošću.

Fatih Mehmet Karadaş je u svojoj izjavi za medije priznao da se za dobrobit svoje zemlje i svog naroda bavio prikupljanjem određenih informacija o onima koje je je smatrao da su opasnost za tursku državu i narod. Turska ambasada u Beču je izjavila da će otpustiti sa dužnosti atešea za vjerska pitanja Fatih Mehmet Karadaşa i poslati ga natrag u Tursku, javlja shaber3.com.

Njemačka: Policija pretresla kuće četiri imama zbog optužbi za špijunske aktivnosti

Njemačka policija je izvršila pretres u kućama četverice imama koji rade u džamijama Tursko-islamske unije za vjerska pitanja (DITIB), javlja Anadolu Agency (AA). Pripadnici policije su navodno izvršili prestres kuća vjerskih službenika pod optužbama da su se bavili špijunskim aktivnostima.

U saopćenju federalnog tužitelja se navodi da je pretres izvršen u kućama četverice imama u pokrajinama Sjeverna Rajna-Vestfalija i Rheinland-Pfalz. Dodaje se kako je pretres izveden kako bi bilo prikupljeno više dokaza u vezi s iznesenim optužbama.

Imami se optužuju da su Generalnom konzulatu Turske u Kelnu proslijedili podatke koje su prikupili o organizaciji izgnanog turskog klerika Fethullaha Gulena, kojeg režim u Ankari dovodi u vezu sa organizacijom navodnog državnog udara izvedenog 15. jula prošle godine. Čelnici Tursko-islamske unije za vjerska pitanja (DITIB) tvrde da ne postoje dokazi da su njihovi imami umiješani u “špijunske aktivnosti”.

Sve veći pritisak na medije u Turskoj

Pored zaobilaženja pravosuđa i infiltracije u islamsku zajednicu, kontrola medija je daljnji važan instrument turske vlade u njezinim nastojanjima da skloni s puta kritičare režima, pogotovo nakon sve izvjesnijih ustavnih promjena. Tako su protekle subote otkaz dobili dvojica kritičara predstojećeg referenduma, piše njemački servis DW.

Irfan Demirci, bivši voditelj na turskoj televiziji Kanal D, prošlog tjedna je s jednim “ne” na Twitteru i opširnim pojašnjenjem izjasnio protiv referenduma. Razlog njegovog otkaza je bio da je Demirci zauzeo “jednu poziciju o temi o kojoj se raspravlja u javnosti”, kako je to navedeno u obrazloženju Kanala D. Njegov novinarski kolega Hakan Celenk, kolumnist lista Posta, također je otpušten. U siječnju je on u emisiji televizijskog kanala CNN Türk kritizirao vladine planove o uvođenju predsjedničkog sustava.

I televizija Kanal D, kao i list Posta su dio medijske grupacije Dogan koja je poznata po svojoj bliskosti s vladom u Ankari. Nakon otpuštanja dvojice novinara turski su građani na Twitteru pod hashtagom #DoganMedyaBoykot pozvali na bojkot medijskih kuća iz te grupacije. Taj hashtag je od subote među top-hashtagovima kod turskih korisnika Twittera. Na socijalnim mrežama, osim toga, kruži sarkastično pitanje hoće li sada i novinar Fatih Cekirge dobiti otkaz, jer se javno izjasnio za referendumski odgovor “da”, što je također političko pozicioniranje.

 

 

(Global CIR/Izvori: shaber3.com AA, DW/ Prijevod s turskog: Rešad Hadžiavdić)

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. remove erdogan, zivjeo Ataturk !

    Reply

Komentiraj