NAKON BOJKOTA POSLANIKA IZ RS-a: Odgođena sjednica Parlamenta BiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je odgođena nakon što su predstavnici iz Republike Srpske odlučili da joj ne prisustvuju.

Na početku sjednice kojoj je prisustvovalo 26 poslanika, 25 iz FBiH i jedan iz RS-a, predsjedavajući Zastupničkog doma Šefik Džaferović zatražio je pauzu od sat vremena i održavanje sjednice Proširenog kolegija.

Nakon zasjedanja proširenog Kolegija, odlučeno je da se sjednica odgodi i nastavi 7. marta.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izjavio je da srpski poslanici u ovom domu ne traže bojkot, već odgađanje sjednice, da bi se situacija vratila u ustavne okvire.

“Ne može niko, ni Bošnjaci, ni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sebi uzeti pravo koje pripada konstitutivnim narodima i entitetima. To je suština našeg zahtjeva. Nema nikakvog bojkota, mi smo tu, poslanici su kompletno ovdje”, rekao je Bojić novinarima.

On je istakao da majorizacija jednog naroda nija dobra za BiH, zbog čega je zahvalio svima koji su na sjednici Kolegijuma skrenuli pažnju na to pitanje.

“Ništa ne tražimo posebno, osim da se vratimo u okvire Ustava i onoga što imamo prema poslovnicima i pravilima kada je riječ o poziciji srpskog naroda u BiH. Očekujem da će svi koji su mnogo odgovorniji za aktuelnu situaciju, a prije svega Predsjedništvo BiH, da je prevaziđu i razriješe”, rekao je Bojić.

On je napomenuo da je sve ono što su tražili srpski poslanici na današnjoj sjednici Kolegijuma moglo biti riješeno još juče da je bilo razumijevanja.

Bojić dodaje da je na sjednici Kolegijuma jedini uzdržan bio poslanik iz Demokratskog fronta, dok su svi ostali članovi zagovarali da sjednica bude odgođena.

“Sjednica se odgađa i biće održana, najvjerovatnije, sa narednom sjednicom. Biće održana kad se steknu uslovi i kad se vratimo u ustavno-pravne okvire”, poručio je Bojić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić zatražio je jučer na sjednici Kolegija tog doma da se sjednica zakazana za danas prolongira dok ne bude donesena zvanična odluka o (ne)pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

S obzirom na to da njegov zahtjev nije prihvaćen, poslanici iz RS-a su odlučili da danas ne prisustvuju sjednici Predstavničkog doma.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj