NOVI ZAPLET: Uhićena i druga agentica koja je ubila polubrata Kim Jong-una, otkriveno koji su otrov koristile atentatorice

Malezijska policija pritvorila je danas drugu ženu osumnjičenu za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, a u srijedu je zamjenik premijera objavio da će tijelo Kima Jong-nama predati veleposlanstvu Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru.

Policija je potvrdila da je uhićenje 25-godišnje žene s indonezijskom putovnicom na ime Siti Aishah u četvrtak ujutro povezano sa smrću Kim Jong-nama, prenose agencije dpa i Reuters.

Žena je identificirana na snimci u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru gdje je Kim umro i bila je sama prilikom uhićenja, navodi se u izjavi.

Podsjetimo, jučer je uhićena prva žena osumnjičena za ubojstvo, a vjeruje se da je to zaista žena s bijelom majicom ‘LOL’ snimljena nadzornim kamerama ispred zračne luke.

Radi se o 28-godišnjakinji iz Vijetnama, Doan Thi Huon (moguće da se radi o lažnom identitetu) koja je, prema svemu sudeći, Kim Jong-namu nanijela otrov na lice.

Djevojka je istražiteljima rekla kako je bila na odmoru s prijateljima, četiri muškarca i još jednom ženom, te kako su je dobili na prijevaru da počini ubojstvo. Ona tvrdi kako su je prijatelji uvjerili da se ‘našali’ s Kimom te kako joj nikada nije bila namjera nauditi mu. Ona je, kaže, mislila kako je riječ o bezazlenoj šali.

Snimke nadzorne kamere pokazuju da je žena prilikom kretanja prema taksi stajalištu u luci imala rukavicu tamne boje, no kad je došla do taksija, rukavice više nije bilo.

Petero prijatelja navodno ju je napustilo nakon što se približila Kim Jong-namu.

Malezijski policijski dužnosnik Fadzil Ahmat u srijedu je za malezijski list The Star rekao da je Kim Jong-nam (45) otrovan u ponedjeljak ujutro otprilike sat vremena prije nego što se trebao ukrcati na let za Macau. Mediji javljaju kako bi rezultati obdukcije trebali biti objavljeni kasnije danas, a da je sredstvo kojim je otrovan ricin ili pak neurotoksin tetrodotoksin.

Sjeverna Koreja isprva je pokušala spriječiti obdukciju u strahu da se uistinu pokaže da se podrijetlo toksina koji ga je ubio locira u Pyongyangu. Obdukcija je ipak obavljena.

Malezijske vlasti mogu preko sjevernokorejskog veleposlanstva prepustiti tijelo Kim Jong-nama rodbini, rekao je danas potpredsjednik malezijske vlade, prenosi agencija Reuters.

“Budući da su obavljene sve policijske i medicinske procedure, možemo tijelo preko sjevernokorejskog veleposlanstva prepustiti rodbini”, rekao je potpredsjednik vlade Ahmad Zahid Hamidi novinarima.

“Naša je politika da poštujemo bilateralne odnose sa stranim zemljama,” rekao je novinarima.

Potvrdio je da je muškarac ubijen u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru doista bio Kim Jong-nam.

“Imao je dvije različite identifikacijske isprave, vjerojatno lažni dokument i pravu putovnicu”, dodao je Hamidi.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj