NA MARGINAMA SASTANKA G20: Tillerson i Lavrov o ukrajinskoj krizi, ali ne i o sankcijama

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je danas, nakon razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergey Lavrovim, da Rusija mora da poštuje dogovor o okončanju sukoba na istoku Ukrajine i potvrdio je spremnost predsjednika Donalda Trumpa da rješava probleme u odnosima s Moskvom.

Sankcije koje su SAD uvele Rusiji 2014. zbog njenog miješanja u ukrajinsku krizu nisu bile tema razgovora  Tillerson i Lavrova u Bonnu, prenio je Tass izjavu ruskog ministra.”Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, koji su bili ozbiljno narušeni tokom administracije Baracka Obame. Pitanje sankcija nije razmatrano. Ne razgovaramo o sankcijama”, rekao je Lavrov nakon prvog susreta s novim državnim sekretarom SAD-a. Lavrov je rekao da Moskva i Washington trebaju “ići naprijed”, tamo gdje im se interesi podudaraju, prenosi AFP.

Dvojica zvaničnika su, prema riječima Lavrova, ponovili da dvije zemlje imaju zajedničke interese, prije svega, u borbi protiv terorzima.

Tillerson je nakon sastanka rekao da očekuje da Moskva poštuje Minski sporazum iz 2015. o okončanju sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista, prenio je AP. “Dok tražimo novi zajednički jezik, očekujemo da Rusija poštuje svoje obaveze iz Minskog sporazuma i da radi na smanjenju nasilja u Ukrajini”, rekao je Tillerson. Šef američke diplomatije je rekao da će SAD sarađivati s Rusijom u oblastima u kojima mogu ostvariti praktičnu saradnju od koje će “američki narod imati koristi”. “Tamo gdje nemamo slične stavove, SAD će se zauzeti za interese i vrijednosti Amerike i njenih saveznika”, izjavio je Tillerson.

Tillerson i Lavov su se sastali na marginama sastanka šefova diplomatija Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta u Njemačkoj. Jučer su se u Azerbejdžanu sastali i načelnici generalštaba SAD-a i Rusije, general Joseph Dunford i general Valery Gerasimov, što je prvi sastanak visokih vojnih zvaničnika dvije zemlje od kada je Trump položio zakletvu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj