NASILJE I NEREDI U CENTRU PARIZA: Francuzi traže pravdu za mladića koji je bio žrtva policijske brutalnosti!

Nasilni prosvjedi protiv policije nastavljeni su na ulicama Pariza, nakon što su se iz predgrađa u srijedu navečer proširili u centar grada, javlja CNN.

Dvjestotinjak prosvjednika okupilo se u pariškom naselju Barbes u blizini željezničke stanice Gare du Nord. Prosvjeduju u znak podrške 22-godišnjem mladiću Theu kojeg su policajci navodno silovali palicom. U tijeku je istraga tog događaja.

‘Mi ne zaboravljamo, mi ne opraštamo’

Prosvjednici zahtjevaju pravdu za mladića Thea. Skandirali su ‘Mi ne zaboravljamo, mi ne opraštamo’, pritom paleći smeće i kontejnere na ulicama.

Snimke i fotografije koje kruže društvenim medijima pokazuju kako interventna policija na okupljene prosvjednike baca suzavce. Jedna je osoba uhićena, rekao je za CNN glasnogovornik pariške policije. Potvrdio je i da je zbog nereda zatvorena i stanica podzemne željeznice.

U moru transparenata koje su prosvjednici dizali, na jednom je pisalo ‘J… policiju slučajno’. Time su željeli skrenuti pozornost na prethodnu izjavu jednog policajca koji je rekao da je mladić ‘slučajno silovan palicom’ i sve opisao kao slučajni incident.

Govoreći u utorak na Narodnoj skupštini, francuski je ministar unutarnjih poslova Bruno Le Roux to silovanje opisao kao ‘tragičnu nesreću’. I u internom policijskom izvješću stoji da je policajac koji je svojom palicom silovao Thea to učinio nenamjerno. Mladićeve su ozljede nakon toga bile toliko ozbiljne da je morao biti operiran. Iz njegovog su kvarta tad krenuli prosvjedi koji su se preselili i u središte Pariza.

Policajci su zbog optužbi o prekomjernom korištenju sile tijekom uhićenja bili suspendirani. U incident su bila uključena četvorica policajaca, od kojih je jedan optužen i za silovanje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj