NOVI ZAPLET U KORUPCIJSKOM MEGASKANDALU KOJI TRESE KOREJU: Uhićen šef Samsunga!

Rano jutros uhićen je Jay J. Lee, šef Samsung Grupe, kao jedan od osumnjičenika u golemom korupcijskom slučaju koji potresa Južnu Koreju, a zbog kojeg je morala odstupiti i predsjednica države Park Geun-Hye.

48-godišnji Jay J. Lee, potomak najbogatije južnokorejske obitelji, odveden je u pritvor te smješten u ćeliju za jednu osobu, nakon što je ranije izdan uhidbeni nalog za njega. Nije poznato hoće li šefu Samsunga biti omogućen izlazak uz jamčevinu.

Lee, kao i cijela grupacija Samsung, zanijekali su krivnju i upletenost u ovaj korupcijski skandal zbog kojeg je odstupila i predsjednica države. Istražitelji su još ranije priopćili da Leeja smatraju osumnjičenikom u tom skandalu u čijem je središtu Choi Soon-Sil, predsjedničina bliska suradnica.

Njoj se sudi zbog toga što je iskoristila poznanstvo s predsjednicom Park kako bi izvukla astronomske svote iz južnokorejskih tvrtki koje su uplatile milijune dolara privatnim zakladama koje je osnovala Choi Soon-Sil, osoba od predsjedničina povjerenja.

U okviru skandala uhićeno je desetak osoba, među kojima Choi, bivši ministri kulture i socijalne skrbi, bivši ravnatelj predsjedničina ureda i sveučilišni profesor.

Leeja (48) se sumnjiči da je odobravao isplate Choi kojima se trebalo dobiti protuusluge od vlade, pa tako i njezinu potporu za sporno spajanje Samsunga iz 2015. Samsung je bio najvelikodušniji doniravši Choi 17 milijuna dolara, a iza njega dolaze Hyundai, SK, LG i Lotte. Južnokorejsku tvrtku se sumnjiči i da je Choi isplatila milijune eura pod izlikom da financira sportske pripreme južnokorejskih jahača u Njemačkoj, među kojima je bila i kći Choi.

Tužitelji sada imaju deset dana da podignu optužnice, a i nakon toga mogu tražiti produljenje to rok. Nakon dizanja optužnice sud će u roku tri mjeseca morati donijeti presudu.

Sve ovo događa se u trenutku u kojem se Samsung nalazi u postupku restrukturiranja ne bi li se stvorili uvjeti u kojima bi Jay J. Lee, koji iako vodi tvrtku službeno ima titulu njenog potpredsjednika, mogao preuzeti kompletno upravljanje tvrtkom od svog oca Lee Kun-heea koji je ostao u teškom zdravstvenom stanju nakon što je 2014. godine pretrpio srčani udar.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj