PRIJEDLOG DOBIO JEDNOGLASNU PODRŠKU! Izetbegović: Podnijet ćemo zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije

Nakon dvosatnog skupa u Vijećnici gdje se održalo savjetovanje o podnošenju revizije presude Međunarodno suda pravde u tužbi BiH protiv Srbije održana je press-konferencija na kojoj su se novinarima obratili član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode te Rasim Muratović iz Insituta za istraživanje genocida.

Izetbegović je potvrdio da je opći stav učesnika savjetovanja da BiH treba pokrenuti raviziju presude.

Na konferenciji za novinare član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, kazao je kako profesor Sakib Softić ima njegovu bezrezervnu podršku da podnese reviziju za presudu u Hagu.

– Predsjedništvo BiH je odlukom od 4. oktobra prošle godine imenovalo Sakiba Softića i dalo mu punomoć da zastupa BiH pred sudom u Hagu. Softić je uložio višegodišnje napore u prikupljanju činjenica. Aplikaciju BiH za reviziju presude činili su vrhunski pravni stručnjaci na kakvim bi nam pozavidjeli i veće zemlje – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da će biti krize u BiH nakon današnje odluke.

– Bit će krize, ali ne onakve kakvom nam se prijeti. Jer, teške krize, pobune, dešavaju se kada države narodu pokušavaju oduzeti neko vitalno pravo. Oni koji nas plaše krizama, pokušavaju nam oduzeti pravo koje nam pripada, a to je pravo za traganje istinom. Revizija presude nosi evidentan rizik sa sobom, ali odustajanje od pokušavaja da se ustanovi istina i da se trguje s genocidom nanijela bi štetu žrtvama i narodu koji predstavljamo – kazao je Izetbegović.

Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu (UNSA), kazao je kako je na skupu bilo više od 50 učesnika, te osam uvodničara.

Jegnoglasno su usvojena sljedeća dva zaključka:

1. Učesnici podržavaju stav agenta da su se stekli uvjeti za reviziju presude,

2. Smisao revizije je u utvrđivanju istine o ulozi tadašnjeg režima Republike Srbije u sudski dokazanom zločinu genocida nad Bošnjacima. Revizija je izraz obaveze prema žrtvama genocida.

Novi pristup

Izetbegović je rekao da niko nema pravo da Bosni i Hercegovini ospori mogućnost da traži pravdu, da je svjestan da će krize biti, ali da neće biti onakve krize kako pojedini najavljuju i priželjkuju. Upitan da kaže zašto tu nisu druga dva člana Predsjedništva Mladen Ivanic i Dragan Čović, Izetbegović je rekao da novinari to pitaju njih jer ih je pozvao a oni se nisu odazvali.

Na pitanje postoji li novih elemenata u reviziji tužbe, lider SDA je rekao da postoje i da imaju krunski dokaz za to. “Imamo ekspertni tim kojem vjerujem, a o tim dokazima necu govoriti dok Sud u Hagu ne prihvati zahtjev za reviziju tužbe”, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu. On je kazao da će iduće sedmice Međunarodnom sudu u Hagu biti predat zahtjev BiH. Upitan da kaže ko će predati taj zahtjev, pošto Ivanić i Čović nisu za to, on je rekao da postoji instititucionalni zahtjev te da on to može uraditi.

Rasim Muratović, direktor Instituta za ispitivanje ratnih zločina i genocida kazao je da ovaj institut 10 godina radio na ovoj tužbi te da je sve što je urađeno predao ekspertnom timu koji će predstavljati BiH u Hagu. Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, rekao je novinarima da će biti revizije tužbe BiH protiv Srbije. On je istakao da nisu prezentirani novi dokazi, ali da je prezentiran novi pristup koji bi Sud u Hagu mogao prihvatiti.

Komšić:  Izetbegović će  morati narodu objasniti zašto je tužba propala prije 10 godina i vjerovatno zašto će propasti i sada

Željko Komšić lider DF i poslanik u Predstavničkom domu BiH je stigao na savjetovanje u sarajevsku Vijećnicu, ali se za razliku od ostalih obratio novinarima kazavši da je Bakir Izetbegović već donio odluku o pokretanju revizije tužbe BiH protiv Srbije, ali da je sazvao sve njih kako bi taj teret odgovornosti podijelio.

Kazao je da je BiH i prije 10 godina imala dokaze da dobije spor protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali da nije bilo političke volje da se to desi. Komšić smatra da Međunarodni sud u Hagu nedjeluje samo pravno nego i politički te da treba dobro razmisliti kako će ova predaja revizije uticati na političku situaciju.

Takođe je kazao je da je Bakir Izetbegović donio odluku da ide sa revizijom tužbe i da će morati narodu objasniti zašto je tužba propala prije 10 godina i vjerovatno zašto će propasti i sada. Ističe da će to uticati na situaciju u region jer se Srbija sprema za izbore novog predsjednika i da će se u Srbiji morati tome baviti.

Organizatori su Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

 

 

(Global CIR/Avaz/Nezavisne)

 

 

1 Komentaron this Post

  1. Bravo Baka, samo naprijed.

    Reply

Komentiraj