SPLIT DONIO POVIJESNU ODLUKU: ‘Necijepljena djeca više neće moći u vrtiće niti u 1. razred osnovne škole’

Nakon tri zabilježena slučaja ospica u posljednjih desetak dana na području Splita, Nastavni zavodi za javno zdravstvo počeo je dijeliti letke u kojima upozorava na mogućnost epidemije ospica ukoliko roditelji ne cijepe svoju djecu. Epidemiolozi i pedijatri uputili su otvorene pozive roditeljima da odvedu djecu na cijepljenje protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MRP cjepivo).

Među roditeljima su odmah krenule rasprave o posljedicama (ne) cijepljenja, a djeca koja nisu cjepljena više se neće moći upisati u vrtić, a iako još uvijek nepotvrđena, postoji informacija kako se necijepljena djeca neće moći upisati u prvi razred osnovne škole.

‘Dobila sam obavijest da mi dijete nema uredan karton cijepljenja, te da se javimo svom pedijatru i potvrdu o cijepljenju donesemo odgajateljici u vrtić. Među roditeljima se mogu čuti priče kako se necijepljena djeca više neće moći upisivati u predškolske ustanove, odnosno u prvi razred osnovne škole a da nisu primila sva potrebna cjepiva’, rekla je za Slobodnu Dalmaciju jedna mama splitskog predškolca koji nije primio ni prvo cjepivo protiv ospica koje se prima s godinu i pol dana. Takvu odluku opravdala je činjenicom da joj je dijete alergično na puno toga, pa ga nije htjela voditi na cijepljenje.

Uredan karton cijepljenja za upis u vrtić

‘Na idućim upisima u vrtiće, u travnju, tražit će se pod obvezno da djeca imaju uredan katron cijepljenja, a ta odluka ići će napismeno od Grada Splita kao osnivača vrtića. Mi po dužnosti moramo pratiti svu upisanu djecu, pa redovito nazivamo roditelje da odvedu djecu na cijepljenje, no nikog ne možemo na to prisiliti. Iznimka od cjepiva su samo kontraindikacije koje pak utvrđuju pedijatri’, rekla je Miranda Pletikosić, viša medicinska sestra u DV-a “Radost”.

Da je necijepljenost zapreka za upis u prvi razred osnovne škole službene odluke od nadležnih nema, potvrđuju nam liječnici školske medicine, no i oni upozoravaju da je procijepljenost djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznimno niska, piše Slobodna Dalmacija. Stoga su, navodeći se instrukcijama epidemiološke službe, liječnici školske medicine pozvali su roditelje da dovedu necijepljenu djecu.

Što je MRP cjepivo?

MRP cjepivo ne sadrži spojeve žive ni aluminija, te se potvrdilo kao djelotvorno i sigurno. Nuspojave su vrlo rijetke i najčešće blage. Nastaju oko desetak ili više dana od cijepljenja (povišena tjelesna temperatura, blagi osip, otok limfnih čvorova na vratu i otok zaušnih žlijezda), a spontano nestaju bez terapije. Brojna istraživanja pokazala su kako se ovo cjepivo ne može dovesti u uzročno-posljedičnu vezu s pojavom autizma, šećerne bolesti kod djece, alergijskih bolesti, te kroničnih bolesti crijeva.

Svako peto dijete bez zaštite

Procijepljenost djece u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznimno je loša, najlošija u zadnjih dvadesetak godina, upozoravaju iz NZJZ SDŽ. U 2015. godini 81 posto predškolske djece u županiji je procijepljeno protiv ospica, dok je taj postotak u Splitu, Solinu i Kaštelima bio puno manji u odnosu na županiju. Podaci o primljenim cjepivima za prošlu godinu još se prikupljaju, no preliminarni podaci upućuju kako je postotak necijepljene predškolske djece još niži od tih 81 posto.

 

 

(Global CIR/Slobodna Dalmacija)

1 Komentaron this Post

  1. Zaboravili ste napisati jos jednu nuspojavu, a vrlo tesku.. ENCEFALITIS.. moj sin je hvala Bogu živ, a nažalost dokaz toj nuspojavi.. ispada da je roditeljima hir ne cijepiti djecu, a niste se raspitali koliko ih je imalo nuspojave..

    Reply

Komentiraj