NOVA ULOGA VELIKE BRITANIJE NAKON ‘BREXIT-a’: Kameron mogući kandidat za generalnog sekretara NATO?

Britanski ministri i jedan strani državnik ohrabruju bivšeg premijera Britanije Dejvida Kamerona da se kandiduje za funkciju novog generalnog sekretara NATO-a.

To, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa situacijom, navodi sajt “politico.eu” koji ocjenjuje da bi nova funkcija za Kamerona u Briselu dala Britaniji veliku ulogu u Evropi u periodu nakon izlaska te zemlje iz EU.

Skoro pola godine od kako je odstupio sa pozicije premijera, Kameron je, kako se navodi imao “razgovore” o vodećem položaju u NATO-u. Kameron nije odbacio tu mogućnost iako je u drugim prilikama odbijao da se obaveže prema Alijansi.

Navodi se da britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, ministar finansija Filip Hamond i ministar odbrane Majkl Folon žele da Kameron preuzme funkciju generalnog sekretara NATO-a, koju trenutno obavlja Norvežanin Jens Stoltenberg.

Prema navodima Kameronovih poznanika, on se prošlog mjeseca sastao u Londonu sa nekadašnjim generalnim sekretarom NATO i bivšim danskim premijerom Andersom Fogom Rasmusenom, sa kojim je između ostalog razgovarao o vodećoj funkciji u Alijansi.

Stoltenberg je postao generalni sekretar NATO 2014. godine, a prema navodima višeg zvaničnika Alijanse koji je insistirao na anonimnosti, on bi mogao da na toj funkciji ostane pet umjesto prvobitno planirane četiri godine, do aprila 2019. godine.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj