MOŽE LI ROĐENA TUZLANKA POSTATI PREMIJERKA SRBIJE? Stručna je i sposobna, ali Rusi je ne vole!

Dr. Zorana Mihajlović (46), potpredsjednica vlade i Srpske napredne stranke, dobro kotira na medijskim i političkim kladionicama, pa se očekuje da bi ova rođena Tuzlanka mogla postati i nova premijerka Srbije, piše Slobodna Dalmacija.

Aktualni srbijanski premijer Aleksandar Vučić odlučio se kandidirati za predsjednika države u proljeće. Analitičari kažu kako Vučić nema namjeru “prebaciti” sadašnjeg predsjednika Tomislava Nikolića na funkciju premijera, pa bi ta fotelja mogla biti rezervirana za mlađu i moderniju Zoranu Mihajlović, doktoricu ekonomskih znanosti. Ipak, tu funkciju želi i ambiciozni Ivica Dačić, trenutačni ministar vanjskih poslova Srbije.

Reforma desetljeća

U životopisu potpredsjednice vlade Srbije stoji kako je rođena 1970. godine u Tuzli, a osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu kao učenica generacije. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na beogradskom Ekonomskom fakultetu. Odmah nakon studija radila je kao profesorica u Prvoj ekonomskoj školi te potom u tvrtki “Premier keramika”. Od 1996. do 2006. godine bila je zaposlena u Elektroprivredi Srbije. Gotovo dva desetljeća bavila se poslovima u okviru svoje profesije.

Dr. Mihajlović bila je članica stranke G17 plus u vrijeme kada je radila kao savjetnica Miroljuba Labusa, potpredsjednika Vlade Srbije za energetioku i zaštitu životne sredine od 2004. do 2006. godine. Od 2010. postala je članica Srpske napredne stranke. Brzo je napredovala pa je u predizbornoj kampanji za opće izbore u Srbiji 2012. godine bila jedna od vodećih osoba u Srpskoj naprednoj stranci.

Od 2014. godine Mihajlović je i ministrica graditeljstva, prometa i infrastrukture Srbije. Nacionalna aliansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) nedavno joj je dodijelila nagradu “Reformator 2016”, i to za provedenu reformu desetljeća – uvođenje elektronske građevinske dozvole. Mihajlović je istu nagradu dobila i 2014. godine.

Protiv Gazproma

– Prije dvije godine, Srbija je na Doing Business listi Svjetske banke bila na gotovo posljednjem, 186. mjestu po kriteriju dobijanja građevinske dozvole, a sada je na 36. poziciji. Za manje od dvije godine pretekli smo150 zemalja, prenio je Blic riječi ponosne “reformatorice” koja je naglasila kako se sada na građevinske dozvole u Srbiji čeka u proseku pet dana, a nekad se čekalo više godina.

Mihajlović je napisala četiri knjige iz oblasti energetike i energetske politike, koje su udžbenici na Ekonomskom fakultetu, kao i na Megatrend Sveučilištu.

Politički analitičar Davor Gjenero procjenjuje da bi izbor Zorane Mihajlović za Srbiju bio jedna od dvije najbolje mogućnosti.

– Ipak, ne čini mi se vjerojatnim da bi Zorana Mihajlović mogla postati predsjednicom Vlade umjesto Aleksandra Vučića.

ihajlović je najjasnije reformski profilirana osoba u vrhu SNS-a, jedna je od onih koji nisu po volji moćnom ruskom ambasadoru Aleksandru Čepurinu, prije svega zato što je kao ministrica energetike u ranijoj vladi sustavno nastojala demontirati Gazpromov monopol na plinskom tržištu u Srbiji i energetski sektor u Srbiji uskladiti barem do neke mjere s direktivama EU-a.

Zato je bila u permanentnom sporu s Dušanom Bajatovićem, direktorom Srbijagasa, kompanije u mješovitom ruskom i srpskom vlasništvu, istaknutim članom Dačićevih socijalista i sa sadašnjim ministrom energetike Aleksandrom Antićem, koji je tijekom svog mandata poništio sve reformske poteze što ih je u prethodnom razdoblju vukla Mihajlović, saznali smo od analitičara, koji dodaje:

– Mihajlović je izrazito čvrsto vezana uz premijera Vučića, ali je u otvorenom sukobu s dosadašnjim predsjednikom Nikolićem. Ona se otvoreno protivila njegovoj kandidaturi za još jedan mandat, a nije se libila niti otvorenih verbalnih duela s Predsjednikom.

Od sugovornika čujemo kako je Zorana Mihajlović jasno proeuropski orijentirana političarka, a protiv nje je cijeli “ruski lobi” u Beogradu.

Brojni ravnatelji

– Proruski mediji vrlo su joj neskloni, što znači da nije samo pod stalnim udarom Sputnika, kao propagandnog medija Rusije u Srbiji, nego i velikog dijela nacionalističkih medija, koji doduše podupiru Vučića, ali su izrazito protiv nje.

Njeni otvoreni neprijatelji u političkoj areni su i predsjednik Socijalista Dačić, i krug oko Nikolića, koji još uvijek ima dio svojih ljudi unutar SNS-a, i naravno Šešeljevi radikali i sva ostala opozicija koja ne pripada Ustavnom luku.

Daleko vjerojatnijim izborom za Vučićeva nasljednika čini se Dačić. Naime, Rusija ionako nije zadovoljna time što je Vučić odlučio Nikolića pustiti niz vodu, jer je Rusija njega imala posve pod kontrolom, a u Vučića nemaju toliko povjerenja. Budući da je Dačić osoba od punog povjerenjaPutina i Rusije, Vučić će, vjerojatno, morati napraviti kompromis s ruskim utjecajem, i Dačiću vratiti premijersko mjesto.

Čini se da od Mihajlović više šansi u premijerskoj trci ima čak i Ana Brnabić, ministrica uprave, formalno nestranačka osoba koja vrlo dobro poznaje sustav javne uprave, prva deklarirana gey osoba u Vladi Srbije.

Protiv njenog imenovanja nacionalistički radikali i prorusi bili bi manje homogenizirani, nego protiv Zorane Mihajlović, naglasio je Gjenero.

Ljubav s biznismenom

Ogrlica sa srcem za dobro jutro, ljubav, strast, razumjevanje, poštovanje – zvuči kao uvod u neki romantičan film, pišu beogradski mediji o “pravoj ljubavnoj bajci” ministrice i biznismena Vladimira Atanackovića.
Uspješni poslovni čovjek je, naime, Zoranina ljubav iz srednje škole, a živjeli su u istom bloku na Novom Beogradu i bili su par sedam godina. On je, međutim, otišao na usavršavanje u Italiju, gdje se dva desetljeća bavio financijskim menadžmentom i nekretninama, prenosi Blic. Ponovno su se sreli prije četiri godine te sada s njima živi i Zoranin sin iz prvog braka.

Dodikova savjetnica

Mihajlović je bila zaposlena i u zračnoj luci Nikola Tesla kao savjetnik generalnog direktora. Oko godinu dana obavljala je poslove savetnika za energetiku predsednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika.

 

 

(Global CIR/Slobodna Dalmacija)

Komentiraj