NAKON POČETNE EUFORIJE: “Rusi shvatili da Tramp nije njihov čovjek”

Nakon posljednje izjave američkog predsjednika, Donalda Trumpa, o vraćanju Krima Ukrajini, izgleda da je u Moskvi počelo nestajati euforije oko Trumpa. Nada u novi početak ipak ostaje.

Rusija je na posljednje izjave iz Washingtona o Krimu reagovala mješavinom negodovanja i prijetnji. „Za Moskvu nema pregovora o tome kome pripada poluostrvo”, izjavio je u srijedu glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. Slično su se izjasnili ministarstvo vanjskih poslova i mnogi poznati političari. Vjačeslav Volodin, predsjednik državne Dume kaže da „onaj ko postavlja pitanje Krima, napada ruski suverenitet”.

Povod je izjava portparola Bijele kuće, Seana Spicera, koji je rekao da je američki predsjednik Donald Trump zatražio od Rusije da Ukrajini vrati Krim. Do sada je to bila najoštrija Trumpova izjava. Tokom predizborne kampanje se moglo naslutiti da je Trump spreman razmisliti o tome da prizna ukrajinsko poluostrvo koje je anektirala Rusija. Tako je u najmanju ruku shvaćen od velikog broja medija.

Nema promjene

Ruski vojnici na Krimu u proljeće 2014. godine

U stručnim krugovima se umanjuje značaj Trumpovog stava o pitanju Krima. „SAD ni za vrijeme bilo kojeg predsjednika neće prihvatiti priključenje Krima”, izjavio je za DD Fjodor Lukjanov, predsjednik Vijeća za vanjsku i odbrambenu politiku SVOP-a, analitičkog centra bliskog Moskvi. Nakon stupanja na predsjedničku dužnost Donalda Trumpa niko u Moskvi nije očekivao promjenu odnosa SAD prema Rusiji za 180 stepeni. Lukjanov kaže da će pitanje Krima biti važno onoliko koliko će ga važnim smatrati Trumpova administracija. „Trenutno to nije jasno”. Zato nema ništa o čemu bi se trenutno trebalo razgovarati.

Paul Ivan iz briselskog European Policy Centre (EPC) ne vjeruje da će najnoviji razvoj događaja donijeti promjene u odnosima između Rusije i SAD. Nova američka administracija naginje ka poboljšanju odnosa, ali će biti teško. „Mnogo će zavisiti od toga koliko je Kremlj zainteresovan da izađe u susret SAD i Zapadu”, izjavio je Paul Ivan za DW. Ukoliko stanje u istočnoj Ukrajini ostane napeto, onda ćemo iz Washingtona čuti više kritičkih tonova.

Moskva se ne da zbuniti ni kada je riječ o drugim skandaloznim temama koje su u vezi sa Rusijom. Ostavka Trumpovog savjetnika za sigurnost, Michaela Flynna, zbog izvještaja o njegovim kontaktima sa ruskim ambasadorom u Washingtonu je „interna stvar” SAD, izjavio je glasnogovornik Kremlja Peskov. Izvještaje američkih medija o navodnim kontaktima Trumpovog izbornog tima sa ruskim tajnim službama su „bez činjenica”. Isto važi i za izvještaje o navodnom stacioniranju ruskih raketa novije generacije koje krše sporazum o naoružavanju iz 1987. godine. „Rusija se pridržava svojih obaveza”, izjavio je Peskov.

Moskovska nada

Još nije poznato kada i gdje će se sastati Trump i Putin

Relativno blaga retorika iz Moskve upućuje na to da Moskva ne želi opterećavati poboljšanje odnosa koje je više puta najavio Trump. Nakon telefonskog razgovora između Putina i Trumpa krajem januara obje strane pripremaju i lični sastanak oba predsjednika. Pojedinosti još nisu poznate.

Ipak, u izjavama nekih ruskih političara se može otkriti da nestaje nekadašnje euforija u vezi sa Trumpom. „Uprkos svim našim simpatijama prema Trumpovoj konstruktivnoj retorici smo prerano pomislili da je on ipak na neki način proruski”, kaže Leonid Sluzkij, predsjednik vanjskopolitičkog odbora u Dumi. „On je proamerički”. Moskva će dalje raditi na „konstruktivnim vezama” sa Washingtonom. Doduše, biće to spor proces”, kaže Sluzkij.

„Za mene je od početka bilo jasno da su euforična očekivanja od Trumpa bila neosnovana”, kaže vanjskopolitički stručnjak Lukjanov. Čudo se neće desiti”. Posebno nakon ostavke Trumpovog savjetnika za sigurnost, Flynna, odnose između Moskve i Washingtona će određivati konzervativno držanje republikanske stranke. Ovakvi stavovi nastaju na činjenici da su Rusija i SAD konkurentne zemlje. Trump, za razliku od njegovog prethodnika, neće pokušati promijeniti Rusiju, smatra Lukjanov.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj