DETEKTIRAN MISTERIOZNI PORAST RADIJACIJE U EVROPI: Zračenje zabilježeno u nizu zemalja, niko ne zna šta se događa

Male količine nuklearnog zračenja proširile su se Europom prošloga mjeseca, i nitko ne zna zašto.

Radoaktivni jod 131 prvi je put detektiran nad norveško-ruskom granicom u siječnju ove godine, a zatim je pronađen u više drugih europskih država. I dok se pojavljuju glasine o nuklearnim pokusima u Rusiji, službeni izvori kažu kako se prije radi o slučaju neprijavljene nesreće u farmaceutskoj industriji.

Iako je porast radioaktivnog zračenja zabilježen još u siječnju, Finska i Francuska tek su nedavno javno obznanile informacije o incidentu, objavivši da je porast zračenja nakon Norveške zabilježen i u Finskoj, Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, te da je trajao do kraja siječnja, prenosi Science Alert.

Rezultati mjerenja ‘jako, jako niski’

Upitana zašto Norveška nije obavijestila javnost još prošlog mjeseca, kada je zračenje prvi put detektirano, Astrid Liland iz norveškog Ureda za zaštitu od radijacije izjavila je: “Rezultati mjerenja u Svanhovdu u siječnju bili su jako, jako niski. Isto tako i mjerenja u susjednim državama, poput Finske. Porast nije bio toliki da bi prouzrokovao zabrinutost za okoliš. Zbog toga smo smatrali da se ne radi o važnoj vijesti.”

Francuska služba za nuklearnu sigurnost IRSN objavila je prošlog tjedna kako količina radioaktivnog joda 131 u atmosferi blizu tla u Europi “ne predstavlja zdravstvenu opasnost”, te da se u međuvremenu vratila na normalu.

Ali ono što najviše uznemirava u vezi ovog događaja nije količina radijacije koja se proširila Europom, već činjenica da nitko ne može reći što se točno dogodilo.

Prisutnost joda 131 (nesigurno +/-) u atmosferiFoto: IRSN

Kratki poluživot

Ono što znamo je da jod 131 ima poluživot od samo osam dana, tako da je njegova detekcija u atmosferi dokaz nedavnog ispuštanja.

“Ispuštanje se vjerojatno dogodilo nedavno. Više od toga nemoguće je nagađati”, izjavio je Brian Gornall iz britanskog Društva za radiološku zaštitu.

Trenutačno je najveća vjerojatnost da je podrijetlo radioaktivnog joda 131 negdje u istočnoj Europi, što su teoretičari zavjera već uzeli kao dokaz da je Rusija izvršila nuklearna testiranja na Arktiku.

Ali nema nikakvog dokaza da se tako što dogodilo, a činjenica da je otkriven samo jod 131, a niti jedan drugi tip radioaktivne čestice navodi na zaključak da se ne radi o tome.

“Bilo je loše vrijeme kada smo vršili mjerenja, tako da nismo mogli odrediti lokaciju ispuštanja. Mjerenja iz nekoliko mjesta u Europi ukazuju da bi moglo doći iz istočne Europe”, rekla je Liland.

Uzročnik farmaceutska industrija?

Na temelju detektiranog izotopa stručnjaci kažu kako je daleko vjerojatnije da je porast zračenja rezultat nekakvog curenja u farmaceutskom postrojenju, s obzirom na to da se jod 131 često koristi u tretmanu određenih tipova raka.

“Kako je izmjeren samo jod 131, i niti jedna druga radioaktivna supstancija, mislimo da potječe od neke farmaceutske tvrtke koja proizvodi radioaktivne lijekove”, rekla je Liland.

Testing of toxic substances
Uzročnik radijacije još se tražiFoto: overcrew/Thinkstock

Neobična sličnost

A zanimljivo, slučaj da iza svega stoji farmaceutska tvrtka djeluje iznenađujuće slično događaju iz 2011. kada su nekoliko tjedana niske količine joda 131 detektirane u više europskih zemalja.

U vrijeme objave javnosti stručnjaci isto tako nisu imali pojma o razlozima porasta količine joda 131 u atmosferi, ali su brzo odbacili nuklearne elektrane kao uzrok.

“Da je došlo iz reaktora pronašli bismo i druge elemente u zraku”, izjavio je 2011. ondašnji voditelj okoliša i intervencijskih službi u IRSN-u Didier Champion.

Zanimljivo je da se baš prošloga tjedna pojavio izvještaj koji je potvrdio kako je izvor curenja joda 131 2011. godine bio neispravan sustav filtra u Institutu za izotope u Budimpešti, koji proizvodi razne radioaktivne izotope za medicinske tretmane i istraživanja.

Istraga o curenju 2017. godine još uvijek traje, a zračne snage Sjedinjenih Država poslale su u Ujedinjeno Kraljevstvo zrakoplov WC-135, specijaliziran za ‘njuškanje’ nuklearnih eksplozija, kako bi pomogao u traženju izvora.

Nadajmo se da će se uspjeti pronaći pravi izvor curenja, kako bi se vlasnici postrojenja, ako se radi o tome, mogli pobrinuti da se to više ne ponovi.

 

(Global CIR/ Science Alert/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj