KOMŠIĆ O REVIZIJI PRESUDE: Inače kritikujem Izetbegovića, ali sada bih uradio isto!

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte i poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine bio je gost Dana uživo televizije N1. On je u razgovoru za  televiziju govorio o odluci o pokretanju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid kao i reakcijama na ovu odluku i novoj političkoj krizi u koju je BiH ušla.

”Vidimo komentare da Srbija nije kriva za ovaj potez, možda nije ova današnja Srbija, ali ona Srbija iz ’92. sigurno jeste. To je moje privatno mišljenje zasnovano na ličnim iskustvima. Za nekoga je prošao to sve, nemam dilema o čemu je riječ. Činjenica jeste da se desio genocid i da smo imali brojne dokaze koji su potvrđivali učešće Beograda. Sud je odlučio kako je odlučio, po meni ovo što se dešava jednostavno se moralo desiti. U ime istine ako ni zbog čega drugog, jedini ko je po meni imao pravo da kaže ”ne” jesu ljudi čiji su najbliži nastradali, invalidi i pravi stradalnici rata. Političari to nisu ni mogli ni smjeli da kažu. Podržavam zahtjev za reviziju s tim da sam svjestan šta to znači na političkoj sceni BiH i regiji”, ispričao je Komšić gostujući u Danu uživo i zapitao se:

”Šta ako nam Sud odbije zahtjev, ko će tada izaći pred narod je pitanje o kojem se ovih dana ne priča?”

Dodao je da razumije bošnjačkog člana državnog Predsjedništva Bakira Izetbegovića i da su mu njegovi postupci u vezi revizije sasvim jasni. Priznao je da bi i on napravio sličnu stvar.

Željko Komšić o ”skrivenim” namjerama Bakira Izetbegovića

”Ne mislim da je ovo prikupljanje političkih poena Bakira Izetbegovića. Nisam sklon da to tvrdim iako sam kritičar njegovog rada. Od političkih kalkulacija i igara je daleko važnije nešto što je pitanje istine i morala” ”Mogu da razumijem Izetbegovića, ako ne identično, mogu reći da bih slično postupio u ovoj situaciji. S moralne strane isto bih uradio. Zašto se to nije uradilo? Nejasno je na koje činjenice se pozivamo u ovom zahtjevu za reviziju. Nemam dileme da će Mladić biti osuđen, a da li to biti dovoljno, vidjećemo, to ovisi u sudijama”, kazao je Komšić.

Mnogo raspava se proteklih dana vodilo o legitimitetu Sakiba Softića kao agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde. Komšić o Softićevoj ulozi nema dileme.

”Po meni gospodin Softić ima legitimitet. Ima mandat Predsjedništva, postoji odluka prema kojoj je on ovlašteni agent i kako taj proces nije okončan, njegov mandat traje. Činjenica je da je neformalni šef tom agentu je uvijek nastupao bošnjački član Predsjedništva. Ne bih se složio s mišljenjem gospodina Mladena Ivanića jer formalni akt već postoji i on nikada nije osporen. On je to pitanje mogao otvoriti prije, ali to nije ni pokušao, barem koliko ja znam”, naglasio je lider Demokratske fronte, a potom se osvrnuo na zaključke današnjeg sastanka Ivanića i Milorada Dodika s Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

”Koliko ja vidim, Vučić je na blag način sugerisao Ivaniću da se ipak ne povlače radikalni potezi u smislu napuštanja insitutucija. Pitam se šta će biti ako se predstavnici Saveza za promjene povuku iz institucija. Ako napuste, dovode državu u veliku krizu. Dovodi se u pitanje i da li to oni mogu uraditi jer se takva vrsta aktivnosti dovodi u pitanje s kršenjem Dejtonskog sporazuma. Ako izađu, imamo potpunu blokadu i ne možemo donositi odluke. Čak i Vijeće ministara je tad onemogućeno u radu”, pojasnio je on.

 

(Global CIR/N1)

Komentiraj