VIDEO: Otkriven sistem od sedam planeta veličine Zemlje

Međunarodni tim astronoma otkrio je u našem bliskom svemirskom susjedstvu sistem sa sedam planeta veličine Zemlje, saopšteno je na konferenciji za medije koja je održana danas u NASA-inom sjedištu. Sve planete se nalaze u pojasu u kojem bi mogli imati umjerene temperature i vodu u tečnom stanju.

“Ovo je veliki korak unaprijed u potrazi za odgovorom na pitanje postoji li život u svemiru”, rekao je voditelj konferencije Tomas Zurbuhen.

Prema radu predstavljenom u prestižnom časopisu Nature, sistem je udaljen oko 40 svjetlosnih godina, a planete kruže oko hladne patuljaste zvijezde TRAPPIST-1.

Šest unutrašnjih planeta (najbližih zvijezdi) nalaze se u zoni u kojoj se temperature kreću od 0 do 100 stepeni.

Tri od njih nalaze se u zoni Zlatokose što znači da bi na njima mogli postojati okeani, a na temelju procesa u kojima su nastali može se zaključiti da vjerovatno imaju i atmosferu.

Nijedan poznati zvjezdani sistem ne sadrži toliki broj planeta nalik Zemlji, u nastanjivoj zoni.

Glavnu ulogu u otkrivanju ovog sistema imao je robotski teleskop kojim su pravljali naučnici sa Univerziteta “Džon Murs” u Liverpulu. Riječ je o jednom od instrumenata koji podržavaju opservacije Nasinog teleskopa Spajser, najvećeg te vrste na svijetu.

Planete su otkrivene putem tzv. “tranzitne metode”, koja uključuje registrovanje blagog zatamnjenja koje se javlja kada se planete nađu na putu između teleskopa i zvijezde.

Uz to, gravitacijske sile koje djeluju na planete ‘masiraju’ njihove unutrašnjosti tako da usporavaju njihovo hlađenje. To, između ostalog, znači da bi trebali biti i tektonski i geološki aktivni poput Jupiterovog mjeseca Io.

U svakom slučaju to je planetarni sistem s najvećim brojem objekata koji bi mogli imati tečnu vodu i život koji je ikada do sada pronađen. Stoga će biti vrlo važan cilj budućih astronomskih i astrobioloških istraživanja.

Egzoplanete – planete koje se nalaze van Sunčevog sistema, najveća su nada čovječanstva za pronalaženje vanzemaljskih oblika života, jer postoje velike šanse da se na nekoj od njih nalaze uslovi slični kao na Zemlji.

Upravo zato mnogi su pretpostavljali da će biti riječi o pronalasku vode u tečnom stanju ili o dokazima o postojanju vanzemaljskih oblika života.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj