IZRAEL IM UVEO ZABRANU! Poslanicima Evropskog parlamenta nije dozvoljeno da uđu u Gazu

Izrael jučer nije dozvolio da pet poslanika Evropskog parlamenta uđu u Pojas Gaze, što je u evropskim političkim krugovima okarakterisano kao neprihvatljivo ponašanje.

– Neprihvatljivo je da izraelske vlasti ne dozvole poslanicima Evropskog parlamenta pristup Gazi – rekao je poslanik sa Kipra Neoklis Silikjotis. Izrael, koji kontroliše sve prilaze ka Gazi sem prilaza iz Egipta, saopštio je da poslanici nisu na listi onih kojima je dozvoljeno da uđu na tu teritoriju.

“Izraelska politika dozvoljava profesionalnim i zvaničnicima humanitarnih organizacija da prelaze iz Izraela u Pojas Gaze radi razvoja te teritorije u oblasti ekonomije i infrastrukture, te stranim diplomatama angažovanim u Palestinskoj upravi ili Izraelu”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva odbrane Izraela.

Silikjotis je odbacio objašnjenje kao “neprihvatljivo” i pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael kako bi ukinuo blokadu Pojasa Gaze. Izrael navodi da je blokada neophodna radi ograničenja kretanja Hamasa, koji pod kontrolom drži Pojas Gaze.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj