SOFTIĆ PREDAO ZAHTJEV ZA REVIZIJU PRESUDE U HAGU! Prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva BiH, zemlje članice PIC-a izrazile zabrinutost!

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je danas aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nakon što zaprimi aplikaciju, registrar suda u Hagu provjeriće određene činjenice i rokove, a zatim ih poslati Srbiji da se izjasni, prenosi Televizija “N1”.

Zahtjev za reviziju inicirao je bošnjački član Predsjedništva BiH bez saglasnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića.

U Sarajevu je danas prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva koju je sazvao Ivanić povodom jednostranog podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

Ivanić je na konferenciji za novinare nakon prekinute sjednice Predsjedništva BiH izjavio da odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hag po tužbi protiv Srbije nije donesena.

On je rekao da je Izetbegović napustio sjednicu, ne želeći da odlučuje i glasa o pokretanju revizije tužbe.

“Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, sjednicu je napustio i /hrvatski član Predsjedništva/ Dragan Čović. Ovo danas je bio, ako ne zadnji, onda jedan od zadnjih pokušaja da se funkcionisanje BiH vrati u institucije”, objasnio je Ivanić.

Ivanić je ocijenio da je ovo vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja i da se ovim ušlo u jednu veoma ozbiljnu krizu, te naglasio da ne zna da se ikada u postdejtonskoj BiH desilo da sjednica Predsjedništva BiH bude prekinuta na ovaj način.

Završen sastanak ambasadora PIC-a: Zabrinuti stanjem u BiH

Sastanak ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provedođenje mira (PIC) održao je danas sastanak u Sarajevu.

Ambasadori PIC-a izrazili su zabrinutost trenutnim stanjem u BiH.

“Ovakva situacija mogla bi uticati na rad institucija BiH, smatramo da ne bi trebalo biti jednostranih odluka”, rekao je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Ivancov je nakon trosatnog sastanka kratko prokomentarisao da će više detalja o rezultatima sjednice biti poznato nakon što bude objavljen tekst zajedničke izjave.

”Mi smo odlučili da zajednička izjava važnija i bitnija nego precizna fiksacija nacionalnih stavova. Onda malo kasnije pogledajte taj tekst, reći ću vam da u tekstu izjave postoji naša zabrinutost trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini. Dakle, djelovati na osnovu kompromisa i dijaloga”, rekao je on.

Potom je dodao da je na sastanku ambasadora nešto drukčije stavove od ostalih iznio turski ambasador u BiH.

”Naravno da to nije tajna, ambasador Turske se suzdržao jednog od paragrafa u toj izjavi. To je paragraf u kojem se govori u zabrinutosti o tekućem stanju u državi”, zaključio je on.

Ivancov je naglasio da državni sistem u BiH mora funkcionisati, a da to zavisi od svih učesnika na političkoj sceni.

Izetbegović: Procese blokiraju oni koji su izvršili agresiju u BiH

Bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović rekao je da je današnja vanredna sjednica prekinuta jer ju je on napustio, a za njim i Čović

“Razlog što sam je napustio je taj što sjednica nije po Poslovniku” – rekao je Izetbegović.

Čović je odlučio da napusti sjednicu jer nije htio da dođe do preglasavanja.

Od bošnjačkih predstavnika se očekivalo da se aktivno uključe u zaustavljanje revizije.

Procese blokiraju oni koji su izvršili agresiju u BiH. Stoga je začuđujuće solidarisanje Srbije i RS sa onima koji su počinili zločin.

Bakir Izetbegović je rekao da će ustrajati u traženju pravde i istine i da ne očekuje brzu odluku suda.

“Upravo sam gledao da dolaze pravnici agenti i sad se upravo predaje zahtjev za reviziju o kojoj će odlučiti sud u Hagu”.

“Ja radim po ustavu i zakonu. Ivanić je direktno ponudio odluku bez prethodno napisane odluke po poslovniku” – dodao je Izetbegović.

Na pitanje da li je iko tražio od njega da se povuče odluka o imenovanju Softica, Izetbegović kaže da nije niko od bivših članova Predsjedništva iz srpskog naroda to tražio.

On je rekao da će prihvatiti svaku odluku Suda u Hagu i da ga ništa ne plaši jer smatra da je na pravom putu, putu istine i pravde. Na reviziju se čekalo deset godina jer imamo dokaze za koje je trebalo vremena da se obrade.

Izetbegović je rekao da se više neće kandidovati za člana Predsjedništva.

Na pitanje iz kojih se sredstava finansira revizija tužbe, on je rekao da su to sredstva koja su prikupljana proteklih deset godina i to su bile donacije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj