ISTI ARTIKL, A DVA OKUSA! Zemlje srednje Evrope dižu glas protiv uvoznog smeća

Čelnici četiriju srednjoevropskih država sastat će se iduće sedmice u Bratislavi i pozvati EU da poduzme mjere protiv prehrambenih tvrtki koje lošu hranu prodaju u siromašnijim državama članicama.

Sa specijalnog summita “zatražit će se od Komisije da poduzme zakonodavne mjere protiv takve prakse…koja ponižava ljude i stvara dvije kategorije ljudi”, rekao je slovački premijer Robert Fico na konferenciji za novinare u četvrtak. Dodao je da će o tome u Varšavi razgovarati čelnici Višegradske skupine u kojoj su Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka.

Jeftiniji sastojci za siromašnije zemlje

Udruge za zaštitu potrošača i neke vlade žalili su se da neki proizvođači hrane koriste jeftinije sastojke za zemlje srednje i istočne Evrope u odnosu na iste proizvode koje prodaju u Njemačkoj i Austriji.

Takva je praksa trenutno dopuštena, jer EU jedino traži da se na pakiranju istaknu svi sastojci.

Slovačko ministarstvo poljoprivrede prošle je sedmice predstavilo laboratorijske testove koji pokazuju da se polovica od 22 proizvoda kupljenih u Bratislavi, glavnom slovačkom gradu, razlikovala u okusu, izgledu i sastavu od istih takvih proizvoda kupljenih u dva austrijska grada preko granice.

Ne žele biti evropska “kanta za smeće”

Češki ministar poljoprivrede Marian Jurečka rekao je prošle sedmice kako su ljudi umorni od toga da budu “kanta za smeće Evrope” dok je predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana nazvao dvostruke standarde u kvaliteti “najvećim skandalom novije prošlosti”.

Potrošači u središnjoj i istočnoj Evropi brzo su prihvatili zapadne brandove nakon  propasti komunizma 1989. godine. Proizvođači tvrde kako se sastav proizvoda razlikuje kako bi se udovoljilo lokalnom ukusu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj