SRBIJANSKI TABLOIDI I AMERIČKI PREDSJEDNIK: Od ‘Srbina’ do ‘Šiptara’

Kada je Donald Trump pobijedio na izborima u SAD-u, u Srbiji je nastala euforija. Pojedini srbijanski tablodi išli do te mjere da su čitaocima dijelili postere s likom novog predsjednika SAD-a, uz natpis “Trumpe Srbine”.

Dobar dio javnosti u Srbiji priželjkivao je pobjedu Trumpa, te poraz, u ovoj zemlji izuzetno omražene Hilary Clinton, čiju porodicu (čitaj supruga Bila) preko Drine smatraju najodgovornijom za bombardovanje Srbije 1999. godine.

Nakon što je Trump pobijedio, u Srbiji su vjerovali kako će odnos Amerike prema toj zemlji promijeniti, kako će Trump vratiti Kosovo Srbiji i “ispraviti svu nepravdu nanesenu srpskom narodu”, kako su tada brujali srbijanski tabloidi.

vojislav-seselj-donald-tramp

Međutim, uskoro je uslijedio hladan tuš. Trumpova administracija ne samo da nije vratila Kosovo Srbiji, već podržava prijem Kosova u Ujedinjene nacije. Tako je Trump od Srbina postao “pola Srbin, pola Bugarin”, da bi na kraju “postao” i “Šiptar”!

Tako je srbijanski tabloid “Informer” dao naslov, uz tekst o sastanku predsjednika SAD-a s predsjednikom kosovske skupštine.

Čini se kako je “medeni mjesec” Trumpa i srbijanskih medija završen. Nova administracija Bijele kuće očito neće mnogo mijenjati postojeći kurs u vanjskoj politici koji ima prema Srbiji, a to će, sasvim sigurno, rastužiti brojne tamošnje tabloide.

 

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj