TAJNO POSJETIO SIRIJU: Šta je John McCain radio u “srcu DAIŠ-a”?

Republikanski senator John McCain je prošlog vikenda tajno otputovao u Siriju, gdje je razgovarao s američkim vojnicima i pobunjeničkim zvaničnicima. Kako prenose svjetski mediji, portparolka nekadašnjeg predsjedničkog kandidata Julie Tarallo je potvrdila da je McCain boravio u Siriji.

– Taj put je bio važna mogućnost da se stekne pristup dinamičnim okolnostima na tlu Sirije i Iraka. Senator će raditi s administracijom predsjednika Donalda Trumpa i vojnim liderima u optimizaciji našeg pristupa, kako bi se porazila tzv ‘Islamska država’ – navodi se u saopćenju.

Mediji prenose da je McCainov put u Siriju organizirala američka vojska i da je on postao prvi američki zvaničnik koji je došao u Siriju od angažiranja oružanih snaga SAD u pomoći pobunjeničkim paravojnim formacijama.  Također, McCain je boravio i u gradu Raki, nezvaničnoj prijestolnici Islamske države, gdje je razgovarao s kurdskim borcima.

Prethodno je Raku posjetio i šef Pentagona James Mattis, poslije čega je načelnik Centralne komande američke vojske general Joseph Votel rekao da je neophodno više američkih trupa da bi se džihadisti protjerali iz tog grada.  Plan za osvajanje Rake je suspendirao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji ne želi da Kurdi učestvuju u tome. Zbog toga se McCain u Ankari sastao i s njim, kako bi se razmotrilo stanje u Siriji i stekao uvid u odnose Turske i SAD.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj