VISOKI FUNKCIONER OPOZICIONOG DF-a! Crna Gora raspisala potjernicu za Ananijem Nikićem

Crnogorske vlasti raspisale su potjernicu za Ananijem Nikićem, koji je radio kao prevodilac u opozicionom Demokratskom frontu, zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je za 16. oktobar prošle godine, na dan održavanja parlamentarnih izbora pripremala terorističke napade u Podgorici, javljaju agencije.

Za Ananija Nikića su se crnogorski istražitelji zainteresovali nakon što je bivši srpski obavještajac Slavko Nikić tvrdio da mu je Ananije Nikić nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da “izazove haos u Crnoj Gori“.

Za krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, crnogorsko tužilaštvo vodi istragu protiv ukupno 25 osoba, od kojih su 18 državljani Srbije i dvojica državljani Rusije. Neki od uhapšenih su nedavno sklopili sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom.

Prema ranijim navodima glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, u noći održavanja parlamentarnih izbora bilo je planirano da dođe do upada u Skupštinu, kao i da se uhapsi i likvidira bivši premijer Milo Đukanović.

Kao organizatore neuspjelog terorističkog napada, tužilaštvo sumnjiči ruske državljane Vladimira Popova (36), za kojim je Interpol Podgorica raspisao potjernicu i Eduarda Širokova (Šišmakov) (45), pripadnika vojne bezbjednosne službe GRU.

Crna Gora od Srbije očekuje izručenje Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, koji su osumnjičeni da su dio kriminalne grupe, umiješane za pokušaj terorističkog napada.

U pritvoru u Podgorici nalazi se Mihailo Čađenović, vozač lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, dok su pod lupom istražitelja i lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić.

Oni su pred glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem negirali krivična djela i tvrdili da je “proces montiran“.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj