PODACI CENTRALNE BANKE: Crna Gora ima 54 milionera, a BiH oko 600

Crna Gora ima 54 milionera, a najbogatiji među njima ima štedni ulog blizu 14 miliona eura. Krajem prošle godine 54 građanina Crne Gore imalo je depozite od milion i više eura. Prema raspoloživim podacima dostavljenim od banaka, najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sistemu iznosi 13,7 miliona eura, rečeno je “Pobjedi” iz Centralne banke.

Ko su vlasnici milionskih štednih uloga ne može se saopćiti jer to ne dozvoljavaju zakoni. Najveći pojedinačni depozit firme je blizu 56 miliona eura, a broj milionera u bankama se mijenja iz godine u godinu. Crnogorski mediji podsjećaju kako da ih je u drugoj polovini 2015. godine bilo 53.

Najveći depozit koji je glasio na fizičku osobu u Crnoj Gori prije godinu i po iznosio je 4,13 miliona eura, dok je 140 preduzeće imalo depozite veće od milion eura. Kao ni danas, ni tada nije bilo milijardera u Crnoj Gori. Te godine je bilo 1.750 građana koji su imali na računu više od 100.000 eura, s ukupnom vrijednosti depozita od 446,5 miliona eura.

Mediji također navode kako se zemlje regije mogu pohvaliti velikim brojem milionera u odnosu na broj stanovnika. U Hrvatskoj recimo, po podacima objavljenim krajem prošle godine u tamošnjim medijima, ima 22.000 milionera, koji na svojim štednim računima u bankama drže 56,3 milijarde kuna ili 7,35 milijardi eura.

U Srbiji su milioneri oko 18.000 građana, a u BiH oko 600 građana je imalo štednju veću od milion konvertibilnih maraka.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj