NOVA SRAMOTA: Svjetski mediji pišu o ‘neonacistima u Zagrebu’, uspoređuju ih sa Šešeljevim radikalima

O defileu ekstremnih desničara koji su u nedjelju marširali centrom glavnog grada s ‘uobičajenom’ ikonografijom raspisali su se i strani mediji među kojima američki Buzzfeed i Associated Press.

Buzzfeed je u svom naslovu napisao: ‘Neonacisti mahali američkom zastavom i zakleli se Trumpu’, a potom opisuje skup te spominje osudu koja je došla iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

‘Nekoliko desetaka demonstanata odjevenih u crno članovi su male Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP), radikalno desne političke grupe koja je premala da bude zastupljena u hrvatskom parlamentu. No, oni znaju kako privući pažnju ljudi, što su i pokazali u nedjelju na skubu u Zagrebu’, piše američki portal.

‘Uzvikivali slogane koji podupiru nacistički režim’

Navode kako su, osim američke, prosvjednici nosili i zastavu njemačkog NDP-a, stranke koju je njemačka pokušala zabraniti zbog njene sličnosti s nacističkom strankom. U tekstu je navedeno i kako je američka ambasada oštro osudila ovaj sramotni ekstremno-desničarski marš.

Citirajući Associated Press navode kako je grupa neonacista izvikivala slogane koji podupiru nacistički ustaški režim, koji je ‘ubio desetke tisuća Židova, Srba, Roma, i antifašista u koncentracijskim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata’, misleći na uzvike: ‘Za dom spremni’.

A potom, u istom kontekstu, spominju se Šešelj i njegovi radikali aludirajući kako Hrvatska nije jedina balkanska država u kojoj ekstremno desničarske stranke podržavaju Trumpa.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj