IZETBEGOVIĆ ČESTITAO DAN NEZAVISNOSTI: ‘U borbi za nju podnijeli smo velike žrtve i gubitke’

Punih je četvrt stoljeća otkako su građani Bosne i Hercegovine uzeli sudbinu u vlastite ruke, glasajući ZA suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, navodi u čestitci član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

– Nezavisnost koju smo odabrali tražila je hrabrost, odlučnost i upornost. U borbi za nju smo podnijeli velike žrtve i gubitke, suprotstavljajući se agresiji, zaustavljajući etničko čišćenje i genocid. Utoliko je breme odgovornosti koju nosimo pred budućim generacijama teže – žrtve koje smo podnijeli uime slobode i ravnopravnosti, žrtve kojima je naša današnja sloboda skupo plaćena obavezuju nas da istrajemo.

Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve. Takvu budućnost gradit ćemo svim snagama, jer to je dug koji imamo prema prošlim i budućim generacijama.

Svim građanima Bosne i Hercegovine od srca čestitam Dan nezavisnosti, istakao je Izetbegović u čestitci koju prenosi Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj