NA GRANICI POSTAVILI ‘PAMETNU OGRADU’! Orban: Etnička homogenost odlučujuća za ekonomski napredak zemlje

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je “etnička homogenost” odlučujuća za ekonomski napredak zemlje, protiveći se uvozu radne snage. Obraćajući se mađarskoj Privrednoj komori u Budimpešti, Orban je rekao da poboljšanje konkurencije nije jedini način kojim se podstiče ekonomski rast i ojačavaju vrijednosti domovine, prenosi AFP.

– Koji je to način? To je održanje etničke homogenosti – rekao je premijer. Stanovništvo Mađarske, kao i u mnogim evropskim državama, ima različito etničko porijeklo, ali Orban tvrdi da je ova raznolikost u okviru jedne civilizacije i u određenom smislu stopnjena u jednu etničku cjelinu.

Orban je svojevremeno nazvao talas uglavnom muslimanskih migranata prijetnjom evropskom kulturnom i vjerskom nasljeđu.

 

“Pametna ograda” u Mađarskoj, nova barijera za migrante

U utorak je 244 migrata pokušalo da uđe u Mađarsku. Druga “pametna” ograda će signalizirati svako kretanje duž granice.

Mađarski pogranični organi juče su na zaštitnoj ogradi spriječili 223 migranta da uđu na teritoriju Evropske unije, dok je 21 ilegalac vraćen u tranzitne zone sa Srbijom.

Mađarski mediji ističu da je to najveći broj pokušaja za jedan dan ove godine i konstatuju da se pritisak migranata na granicu nastavlja.

Glavni savjetnik predsjednika Vlade Mađarske Đerđ Bakondi rekao je gostujući na nacionalnoj televiziji M1 da će “pametna” ograda koja se radi iza postojeće smanjiti potrebu za velikim brojem ljudstva koje patrolira duž mađarsko-srpske granice, prenosi RTS.

“Novu ogradu će biti nemoguće isjeći običnim kleštima. Biće opremljena senzorima kretanja, pa kada se dodirne, odmah će slati alarm. Kamerama će se danju i noću pratiti situacija duž granice, rekao je Đerđ Bakondi.

Nova barijera za migrante duž 175 kilometara mađarsko-srpske granice treba da bude završena u maju ove godine.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj