O ČEMU SU RAZGOVARALI ZVANIČNICI TURSKE VLADE POLA SATA NAKON ‘PUČA’? ‘Čistka’ može početi!

Novinar Frank Nordhausen u poznatom njemačkom časopisu FOCUS piše kako je engleska obavještajna služba „GCHQ“ pola sata nakon pokušaja puča u Turskoj, presrela tajne razgovore i mailove zvaničnika turske Vlade, koji su između ostalog dali zenelo svjetlo da može započeti „Čistka“ te da pokušaj puča treba svaliti na Gulena i njegove simpatizere.

Frank Nordhausen ističe kako je Erdogan nekoliko sati poslije pokušaja puča izjavio da je ovaj pokušaj puča jedan ‘Božiji dar’, što dokazuje da je Erdogan spreman na sve pa čak i na ljudske žrtve.  Frank Nordhausen je razgovarao i sa Nicolasom Chevironom autorom djela „Biografija Erdogana“  koji je stava da cilj Erdogana nije islamizacija već preuzimanje vlasti.

Nordhausen također smatra da je Erdogan, da bi uspostavio  apsolutnu vlast, spreman žrtvovati i mir i izazvati haos u državi. Najbolji dokaz tome je i činjenica da je odmah, nakon što je u posljednjim parlamentarnim izborima u prvom krugu njegova partija izgubila mogućnost da sama formira vlast,  prestao sa pregovorima s Kurdima u rješavanju njihovog problema, poslije čega su u Turskoj postali učestali teroristički napadi za koje su Erdogan i njegova vlast optuživali Kurde.

Erdogan u Turskoj izaziva haos čime plaši narod, a sebe prikazuje kao jedinog spasitelja koji, ako ostane na vlasti, može sačuvati mir i stabilnost u zemlji.

U Turskoj počelo dosad najveće suđenje navodnim pučistima

Najveće suđenje osumnjičenima za umiješanost u neuspjeli državni udar 15. jula počelo je u utorak blizu Ankare u posebno uređenoj sudnici.

Svakom od 330 optuženih, većinom pripadnika škole za vojne časnike, prijeti nekoliko doživotnih zatvora za povezanost s pokušajem puča koji je prema navodima turskih vlasti u ljeto 2016. izveo disidentski ogranak vojske, a Ankara sve pripisuje turskom kleriku  Fethulahu Gulenu, u egzilu u Sjedinjenim Državama. Krivično ih se goni zbog ubistva, “pokušaja svrgavanja ustavnog poretka i pripadnost terorističkoj organizaciji”.

Po provladinoj novinskoj agenciji Anadoliji, 243 optuženih trenutačno je u pritvoru. Suđenje je počelo pod visokim mjerama sigurnosti u zatvoru Sincan blizu Ankare. Pripremljeno je vozilo sa šmrkom radi intervencije, a bespilotna letjelica nadlijetala je osobe bliske optuženicima.

Dvorana uređena da može primiti 1558 osoba bila je ispunjena pripadnicima snaga reda raspoređenih oko optuženika. Sudski procesi pokrenuti nakon neuspjela puča neviđena su obujma u Turskoj gdje je više od 43.000 osoba uhićeno nakon 15. jula i uvođenja vanrednog stanja.

 

 

(Global CIR/ Uredio i preveo: Rešad Hadžiavdić/Izvori: Todays Anadoly/Hina)

 

Objavljeno u:

Komentiraj