SLOM DAIŠ-a JE PITANJE VREMENA: Iračke snage zatvorile teroristima posljednji izlaz iz Mosula, Al Bagdadi priznao poraz

Iračke vojne snage zatvorile su posljednji izlaz pripadnicima ekstremističke grupe DAIŠ, koji se nalaze u svom posljednjem uporištu u zapadnom dijelu Mosula, i kontorlišu ulaz u grad sa sjeverozapada, izjavio je Rojtersu general Devete oklopne divizije.

Deveta oklopna divizija se nalazi nekoliko kilometara od Sirijske kapije u Mosulu, koja predstavlja sjeverozapadni ulaz u grad. “Mi kontorlišemo put”, rekao je general, dok britanska novinska agencija navodi da stanovnici Mosula nisu do juče mogli da putuju auto-putem, koji počinje Sirijskom kapijom. Put povezuje Mosul sa Tal Afarom, još jednim uporištem DAIŠ-a, na 60 kilometra prema zapadu i dalje prema granici sa Sirijom.

Prethodnih dana iračke snage su zauzele aerodrom i most u najjužnijem dijelu grada, koji se smatra strateški važnim jer prelazi preko rijeke Tigar. To omogućava iračkim snagama da dovedu pojačanje i unesu zalihe sa istočne strane grada.

Al Bagdadi priznao poraz i pozvao teroriste da se sakriju

Vođa terorističke organizacije DAIŠ Abu Bakr el Bagdadi u svom govoru je priznao poraz DAIŠ-a u nedavnim borbama i pozvao pristalice da se sakriju u planinska područja, saopštila je televizija Alsumaria, pozivajući se na izvor u provinciji Niniva.

“Bagdadi je nazvao svoj govor oproštajnim, objavio ga je među propovijednicima DAIŠ-a i objasnio šta se dešava sa grupom. Propovijednici su počeli da govore o porazima koje trpi grupa u provinciji Niniva i drugim dijelovima Iraka“, javila je televizija.

 

“Govor je sadržao poziv teroristima da krenu u teško dostupna planinska područja Iraka i Sirije“, dodao je izvor. Ranije je saopšteno da se čelnici DAIŠ-a koji se nalaze u zapadnim dijelovima iračkog Mosula spasavaju bjekstvom iz grada.

‘Ubijamo teroriste brže nego što ih mogu nadomjestiti, gotovi su’

Američka koalicija ubija militante DAIŠ-a puno brže nego što ih ta skupina može nadomjestiti, izjavio je u utorak britanski general Rupert Jones, ustvrdivši da je do augusta prošle godine više od 45.000 džihadista ubijeno u zračnim udarima koalicije.

Iračke snage uz potporu SAD-a nastavile su u utorak svoju ofanzivu u Mosulu, gdje se nalazi nekoliko hiljadaterorista, uključujući mnoge koji su došli iz zapadnih zemalja kako bi im se pridružili. “Ubijamo pripadnike DAIŠ-a brzinom koja je za njih neizdrživa”, rekao je general Jones, zamjenik zapovjednika koalicijskih snaga. “Neprijatelj ne može izdržati i gubi teritorij, gubi bitke”, kazao je.

Jones je izjavio da borbe neće biti gotove kada padne Mosul ili Raka u Siriji, ali da će to biti početak kraja. “Neizbježnost njihova uništenja postalo je samo pitanje vremena”, istaknuo je dodajući da je vodstvo DAIŠ-a sada većinom usredotočeno na preživljavanje.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj